Eкстрадират мъж, издирван за трафик на наркотици

  • 24 януари 2023 16:13

  • 709
  • 0
Eкстрадират мъж, издирван за трафик на наркотици
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Окръжен съд - Монтана взе решение да предаде на властите в Испания 30 годишния български гражданин А. И. А., обявен за международно издирване с европейска заповед за арест.

Делото срещу А. И. А. е образувано по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) след заповед издадена на 1 декември 2022 г. от съда в град Торелагуна - Испания във връзка с наказателно производство за трафик на наркотици, участие в организирана престъпна група и притежание на незаконно оръжие.

Според документите по делото на 6 юни 2022 г. полицейски служители заловили на магистрала в Испания автомобил, управляван от А. И. А. и открили в колата му 66 кг марихуана.

При обиски в жилища в Испания са били намерени и други наркотици - хашиш, кокаин, марихуана, незаконно оръжие и пари. А. И. А. е бил задържан от испанските власти, а по-късно освободен. След издаването на Европейската заповед за арест, в края на м. декември миналата година А. И. А. е задържан от служители на МВР във Вършец, а в началото на януари т. г. Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на А. И. А. с цел обезпечаването му за провеждане на производството за предаването му по ЕЗА на Испания.

Няма да екстрадират Алексей Алчин в Русия

На делото за екстрадиция А. И. А. изяви доброволно съгласие да бъде предаден на испанските власти, което не оттегли и след изтичането на дадения му от закона 3 дневен срок за размисъл.

Затова след като се запозна с всички документи по делото и изслуша отново прокуратурата, исканото лице и защитата му, съдът постанови А. И. А. да бъде предаден на властите в Испания за провеждане на наказателно производство.

Испанските власти са предоставили гаранции, че при евентуално осъждане българският гражданин ще бъде върнат за изтърпяване на наложеното наказание в родината си. Съдът взе на А. И. А. мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на Испания.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини