Иван Гешев: България е правова държава, която има върховенство на правото

  • 11 декември 2022 11:12

  • 972
  • 10
Иван Гешев: България е правова държава, която има върховенство на правото
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В България говорим едни срещу други и после очакваме да ни уважават. Това, което правим засяга българския национален интерес. Безспорно е, че сме покрили критериите за влизане в Шенген. Виждам политици, които за пръв път от много време защитават българския национален интерес. Това заяви главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във в предаването „Неделя 150“ по БНР. 

Според него не може да се сърдим на Нидерландия, че тя защитава националния си интерес, а ние не. 

Много смешно за мен е как тези, които закриха спецправосъдието се позовават на това, че България има проблем с корупцията. Ние се връщаме 12 години назад към един стар модел на борба с организираната престъпност. Въпреки това след всички спадове започва една добра комуникация на изпълнителната власт. Само заедно можем да постигне това, което българските граждани очакват – сигурност, коментира главният прокурор. 

България покрива и осигурява цялата граница. Покрили сме всички необходими стандарти. Ние сме правова държава, която има върховенство на правото. Не трябва да сме третирани като държава втора ръка, категоричен бе Гешев. 

Бившият шеф на ДАНС: Взели сме най-добрите практики от Шенген

Според Гешев нългарските политически договорки водят до засягане на правната система, на политическата, на правата на гражданите и водят до репресии с дълготраен ефект. 

В българската история има много примери за това. Няма да позволя под претекста за съдебна реформа да бъде засегната независимостта на съдебната власт. И в частност на прокуратурата, която остана една от малкото стабилни институции, които защитават правата на гражданите. Засягането на независимостта на прокуратурата означава репресии, авторитаризъм, тоталитаризъм, отминали тъмни времена. Под претекста за съдебна реформа се цели овладяване на съдебната власт и концентриране на повече власт в една институция, добави обвинител номер едно на държавата. 

Според него няма как да се постигне съгласие по теми, които имат национален приоритет, без да се провежда разговор: "Говори се, че главният прокурор е безконтролен, а му се отказва разговор. Липсата на диалог е мотивирана от страха от липсата на аргументи. Не се притеснявам да отида в Народното събрание и да дискутирам, защото заедно, обединявайки се около общи цели, може да се постигне резултат, какъвто гражданите очакват. Това, което юридическата общност разбира от правна реформа - е промяна в законодателството и в целия модел, и то не само в наказателното правосъдие. Фокусирането в един сегмент говори за безпринципност. Не се решават реалните проблеми, а пропагандно и политически се подменят с неща, които не представляват проблем и няма да доведат до реални резултати... Ако се харесваме на политиците, значи главните прокурори не си вършим работата". 

На въпрос - при какви условия не би продължил да бъде главен прокурор, Гешев отговори: "Ако не мога да съм полезен на българското общество, каквато е целта ми от началото на моя мандат. Фокусирането в една конкретна личност едва ли ще реши всички проблеми на държавата. Фокусът върху една личност означава невъзможност за справяне с реалните проблеми и изместване на фокуса. Нямам проблем с оставката, аз ще живея по-добре, ако не съм главен прокурор. Но нека си зададем въпросите - защо, кои я искат, какво е направил българският главен прокурор". 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
972 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.11 | 17:52

10
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ей,

2022.12.11 | 14:34

9
Милициоенрино с Каскета? Къде избяга Ружа Игнатова бе, наглецо? Колко ти плати да я пуснеш, че и да й помогнеш да избяга?
баба гицка

2022.12.11 | 14:31

8
Обичам мъжките ласки.
До коментиращите

2022.12.11 | 13:46

7
Когато сами се определяме като второ качество, никой няма да ни причисли към тези, които се смятат за първо, особено в този настръхнал егоистичен свят.
Кремълския Чикатило

2022.12.11 | 13:20

6
Аре уво за това леке бе.

2022.12.11 | 13:19

5
Ами насери се ако искаш от напъни да представиш така нещата,но трябва да си по-голям идиот отколкото изглеждаш,за да си мислиш,че хората са такива идиоти,че да ти повярват!

2022.12.11 | 13:14

4
Какво право бе , наивници ! Силният командва и има правила , написани от САЩ ! Който не ги спазва е обявен за враг , подлежащ на санкции и унищожение ! Война , грабеж , педерастия , норкомания са политиките на САЩ взети на въоръжение !
Не, не трийте!

2022.12.11 | 12:28

3
Бръснатата Кратуна с Каскета, освен че замита и прикрива чудовищни престъпления и грабежи на СИКаджийската мутра и престъпниците му - министри, кметове, областни и прочее бандитска сган, е "помогнал" на издирвана в цял свят престъпница Ружа Игнатова да избяга! това е написано в книга на германски и английски журналисти! да, Каскета е позор, повече от позор и трагедия за България!

2022.12.11 | 11:36

2
da bre prestapnik pravovata darjava koiato ne mioje da osadi ubiecat na dete mestan
Гост

2022.12.11 | 11:20

1
Да бе, отличници сме, само че, когато се самооценяваме!

Добави коментар

Водещи новини