Министерството на правосъдието е готово с текстовете за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор

  • 06 декември 2022 14:05

  • 419
  • 1
Министерството на правосъдието е готово с текстовете за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

След препоръки на Венецианската комисия, Министерството на правосъдието публикува предложените промени в Наказателния кодекс и в Закона за съдебната власт. От ведомството припомнят, че това са текстовете, които касаят ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.

Консултациите ще продължат до 19 декември, а според поетия ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост, пакетът от промени трябва да стане действащ закон през юни 2023 г.

Текстовете имат за цел да преодолеят наличния дисбаланс между правата на обвиняемия, подсъдимия и осъдения и тези на жертвите на престъпления. Направените предложения са в изпълнение на над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, свързани с неефективно разследване и защитата на правата на пострадалите; препоръки на Комисията за демокрация чрез право към СЕ (Венецианската комисия), включително от последната ѝ мисия през септември, както и на Европейската комисия.

Новите моменти в предлагания механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор предвиждат отказите за образуване на разследване срещу него да подлежат на съдебен контрол на две инстанции, като пред съд се обжалва и прекратяването и спирането на досъдебното производство. Въвежда се и т.нар. вътрешен прокурорски контрол върху действията на прокурора (наказателен съдия), който разследва главния. Той ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия (той трябва да е от ВКС), който ще изпълнява длъжността заместник главен прокурор. Контрольорът ще бъде избиран, след като има повдигнато обвинение срещу главния прокурор.

Крум Зарков: Наказателната репресия е важен инструмент, но никога не може да бъде достатъчен

Предвижда се също намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председателите на двете върховни съдилища, но при допълнителни изисквания.

Въвеждат се още критерии за наказателните съдии от окръжни и апелативни съдилища, както и от ВКС, които ще попадат в списъка, от който ще се избира прокурорът "ад хок", разследващ главния прокурор. В последните 7 години той трябва да е работил като наказателен съдия, за да се затвърди гаранцията за висок професионализъм и опит в сферата на наказателното право и процес.

Изисква се и получаването на изрично съгласие на съдиите, за да бъдат включени в списъка.

Извън това се въвежда съдебен контрол в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отказ да се образува наказателно производство ще е с по-широк обхват и ще включва всички тежки престъпления, включително и такива, чието извършване може да доведе до нарушаване на основни права. Пострадалите от престъпления ще имат право на обжалване на отказа, като могат да се запознават с материалите от извършените предварителни проверки.

Константин Тодоров
419 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.06 | 15:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини