Людмил Рангелов (адвокат): Смесването на алкохол и наркотици предизвиква експлозия в мозъка

  • 28 септември 2022 09:48

  • 422
  • 0
Людмил Рангелов (адвокат): Смесването на алкохол и наркотици предизвиква експлозия в мозъка
© Bulphoto/архив

"Процедурите у нас са дълги, а наказанията - снизходителни. Ако обаче те се прилагаха по-бързо и ефективните присъди бяха повече, може би въздействието върху обществото и тези водачи щеше да бъде по-голямо. Проблемът не е в законите - те са добри от гледна точка на размера на наказанията, до тях обаче трябва да се достига по възможно най-бързия начин", заяви адвокатът Людмил Рангелов в ефира на "България сутрин".

По думите му системата у нас е тромава, защото ПТП-ата се придружават с експертизи, които са изключително бавни.

"Една от основните причини за забавянето на делата е в бързината на досъдебното производство. Те трябва да бъдат извършвани от следователи и магистрати, а не разследващи полицаи, така че да остане малко работа и бързо да се стигне до налагане на наказания", поясни той

Рангелов подчерта, че употребата на алкохол и наркотици сама по себе си не е определяна за непредпазливо деяние, но управлението на МПС и последвало произшествие се квалифицира като такова. Законът позволява то да бъде квалифицирано и като умишлено, с евентуален умисъл.

"Смесването на алкохол и наркотици предизвиква експлозия в мозъка - това е човек, който не знае къде се намира. Извършва управлението на автомобила по инстинктивни и автоматизирани начини, а не съзнателно", коментира адвокатът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че проблемите в системата няма да бъдат решени чрез оставки на определени служители.

"Разследването на катастрофата, предизвикана от Георги Семерджиев ще се забави доста. Там има сложно взаимодействие на центробежни сили, удари и резултат от ударите. Вероятно ще изминат поне две години", обобщи той. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини