Иван Гешев: Няма как главният прокурор да контролира изпълнителната власт

  • 07 септември 2022 12:32

  • 48790
  • 2
© Novini.bg

Според мен не почива на законови основания и ще ви кажа защо. Видимо не се прави разграничение между Надзора за законност по чл. 126 от Конституцията, който има главният прокурор, но това е контрол, който, грубо казано, главният прокурор може да осъществява върху актовете на отделни прокурори и то в определени със закон случаи. Това коментира пред журналисти главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във във връзка с питането на правосъдния министър Крум Зарков до КС за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор, а именно осъществяване на "надзор за законност".

,,Член 127 е надзор, който осъществява само прокуратурата – това е съвсем различен надзор, който може да бъде осъществяван върху неправомерни актове на държавата. Така че главният прокурор, ако е вярно това твърдение, че контролира изпълнителната власт, няма как да се случи, защото става въпрос за две различни правомощия. Все пак трябва да кажа, че принципът за разделение на властите предполага и контрол между властите, с какъвто разполага изпълнителната спрямо съдебната, съдебната спрямо изпълнителната. Това е част от демократичната държава'', обясни още Гешев.

Министър Зарков разкри какъв ход ще предприеме срещу Гешев

На въпрос дали има проблем да работи с Крум Зарков, обвинител №1 бе категоричен, че няма проблем да работи с който и да е правосъден министър.

Нямам пречки да работя с г-н Демерджиев, с г-н Зарков, със следващите...вече смених много. Ще работя с всеки, защото аз съм професионалист, не съм политик и въобще не се влияя кой ще е на определена позиция. Не можем да си позволим да сме избрани по определени конституционни процедури и да позволим личното его и личните чувства да влияят на работата ни. Въпросът е институциите да си взаимодействат и да си вършат работата, отбеляза Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

В прокуратурата вече има сигнали за изборни нарушения.Той отбеляза, че и за тези избори няма да има съвместен щаб с Министерството на вътрешните работи, въпреки че има такова изискване. Гешев припомни казано от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че няма нужда от обща заповед за подобен щаб.

,,Една такава заповед показва кой за какво е отговорен, но ще работим както се налага'', заяви главният прокурор.

Той допълни, че такъв щаб е направен с ДАНС и за него няма значение дали има заповед за общ щаб, но е важно да има взаимодействие между институциите, за да се предотвратят нередности при изборите.

Последвайте канала на

Владимир Василев
48790 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2022.09.07 | 16:22

2
Наглоста на гешефта няма граници ..Лъха посреддственост от всяко негово изказване.
гост

2022.09.07 | 16:22

1
Наглоста на гешефта няма граници ..Лъха посреддственост от всяко негово изказване.

Добави коментар

Водещи новини