Една - две оправдателни присъди не били проблем (видео)

  • 28 юни 2012 19:12

  • 1537
  • 2
Една - две оправдателни присъди не били проблем (видео)
©

Висши магистрати минаха на консултации при президента.

Един по един в кабинета на държавния глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното влязоха председателите на върховните съдилища и главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев. В продължение на по 40 минути те обсъждаха съдебната реформа, бъдещият доклад на ЕК и ветото на държавния глава върху Закона за съдебната власт.

Висшите магистрати бяха категорични, че законите трябва устойчиво да гарантират кариерно развитие на магистратите.

"В следващия дебат аз ще участвам със следната нагласа, а именно – работата, на който и да е магистрат, да не бъде спирачка за неговото развитие, а етап от него", заяви проф. Лазар Груев.

Всички отбелязаха, че предстоящият доклад на ЕК за България е изключително важен, защото ще отрази петгодишния период от приемането на страната ни в Европейския съюз. И помолиха, една или две оправдателни присъди да не се изтъкват като проблем за съдилищата ни.

"Оправдателните присъди са белег за всяко демократично общество. Не съм сигурен, но мисля, че оправдателна присъда имаше и Муамар Кадафи", заяви пък главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев.

Той коментира още, че през тези години за него "принципът, по който ЕК избираше делата, които да контролира, е останал тайна".

Председателят на върховния административен съд Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски каза, че отменената осъдителна присъда на Валентин Димитров, която той произнесе, не е била само повод за израстването в кариерата му и за един добър доклад от ЕК.

Срещите продължават с представители на Висшия съдебен съвет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1537 2

Коментари 2

Добави коментар
kj

2012.07.01 | 14:58

2
Проблемът е точно в тия 1-2 оправдателни присъди,защото оправдават хора /лица/ за които и уличните кучета знаят,че са ощетили държавата /народът/с милиони ако не и милиарди,а не е проблема в кражбата на една кокошка г-н главен прокурор.Но важен е докладът от ес,нали
проблем

2012.07.01 | 14:57

1
Проблема е, че са само 1-2. Слушах внимателно главния прокурор като казваше, че само при Кадафи в Либия имало 100% осъдителни присъди. В полицейска България варират от 96 до 98 % осъдителните присъди, т.е. разликата с Либия на Кадафи е в рамките на 2 до 4 %. Не мже и да се очаква друго от съдебна система, в която прокурорите също се броят магистрати като съдиите, а Боко Отличника и Цецо физкултурника кадруват открито

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини