Общото събрание на следователите изслушва тримата кандидати за членове на ВСС от квотата на следствието

  • 04 юни 2022 14:20

  • 445
  • 0
Общото събрание на следователите изслушва тримата кандидати за членове на ВСС от квотата на следствието
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Общото събрание на следователите изслушва тримата кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на следствието. Това са Бойко Атанасов от следствения отдел на градската прокуратура, Петко Петков от националното следствие и неговата колега Наталия Стаменова. 

Прокурорската колегия на ВСС и инспекторатът към ВСС са длъжници на обществото по отношение на действията на главния прокурор. Прокурорската колегия не се е съобразила с всички данни при назначаването му, затова се стигна до уронване на престижа на съдебната власт, каза Бойко Атанасов по време на изслушването. 

Той изрази мнение, че прокурорската колегия на съвета сега се е превърнала в инструмент на администрацията на главния прокурор. 

В концепцията си Бойко Атанасов настоява за пълна ревизия на двата последни мандата на ВСС. 

Наталия Стаменова заяви, че следователите са преживели редица турбулентности през годините. Не може да бъдат закривани съдилища само по финансови причини, смята тя.

Според нея не са ясни параметрите, с които в момента министърът на правосъдието иска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. 

Тя смята, че само чрез пълно отдаване на каузата "работа във ВСС като представител на следователите, лоялност към тях и максимална самовзискателност", би могъл да бъде реализиран успешен мандат. Стаменова залага в концепцията си на прозрачността в дейността на съвета и на дисциплинарните производства. 

Изтече срокът за номинации на членове на ВСС от квотата на съдиите

Не може да се говори за политизиране на ВСС в момента, каза Петко Петков. Според него мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната система. Петко Петков набляга в концепцията си на проблемите на следователите. Той каза, че  ще бъде връзката между ВСС и следователите, които извършват своята ежедневна и професионална дейност, обещава да прокарва техните идеи и да отстоява техните интереси. Според него трябва да бъдат променени правилата, по които се провеждат конкурсите в съдебната система. 

Петко Петков се обявява и за дискусия, за да се прецени дали е по-добре в съдебната система да има конкурси само на входа - за младши магистрати и за първоначално назначаване, а повишаването в длъжност и преместването да стават по предложение на административния ръководител до съответната колегия на ВСС.

Гласуването е следващата събота, съобщава БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини