Гешев иска европейски еквивалент на закона "Магнитски"

  • 02 юни 2022 13:52

  • 346
  • 1
Гешев иска европейски еквивалент на закона "Магнитски"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Според главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, в Европейския съюз трябва да бъде приет еквивалент на американския закон "Магнитски" и след това този закон да бъде пренесен в националните законодателства на страните членки.

В интервю за БНР главният обвинител обясни: "Чисто юридически, моето становище, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“.

Гешев каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота. Предишният конкурс се провали поради липса на желаещи. За отношенията си с главния прокурор на ЕС той каза: "Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори - прави голяма грешка".

Иван Гешев удовлетворен от съвместната работа с Европейската прокуратура

Константин Тодоров
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.06.02 | 19:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини