Съдят приемен родител, изтезавал настанено в дома му дете

  • 26 май 2022 15:23

  • 1213
  • 2
Съдят приемен родител, изтезавал настанено в дома му дете
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

С обвинителен акт на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение - Бяла Слатина, е повдигнато обвинение на Р.И. (на 58 години) за три престъпления – закана с убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания. Деянията са извършени от нея спрямо непълнолетно лице и са квалифицирани по чл. 144, ал. 3, вр ал. 1; по чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 187, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата Р.И. е реабилитирана по право. Жената преминала курс за професионален приемен родител и била утвърдена за такъв със заповед на директора на институция за социално подпомагане в гр. Враца.

През м. юли 2017 г. в семейството на жената било настанено 10-годишно момче. Тя му купила дрехи, предоставила отделно легло.

Обвиняеми за отвличане и блудство с малолетно момиче са предадени на съд

Не след дълго започнала да възлага на детето различни задачи – плевене на градина, цепене на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който момчето заявило, че вече няма да върши подобна работа, Р.И. го ударила и го изпратила да стои в стаята. Казала му, че ще бъде лишен от храна, съобщават от държавното обвинение.

През четирите години на съвместното им съжителство обвиняемата продължила да нанася удари на детето, да го тормози, да го обижда и заплашва. Обикновено поводите за това били отказът му да изпълни исканията на приемния родител или ненаучен добре урок.

В началото на м. юни 2021 г. Р.И. упражнила физическо насилие спрямо момчето, заради взети от него слушалките на сина й. Инцидентът толкова много я ядосал, че тя му нанесла множество удари с дървена дръжка от метла по цялото тяло. След като дървото се счупило, накарала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде супа и го предупредила, че това му е за последно.

Същата вечер тя му нанесла побой с точилка и наранявания с нож в областта на китката, гърдите и бедрото. Впоследствие накарала момчето да притиска тениска към раните, за да спре кървенето.

През нощта пострадалият се събудил с вързани зад гърба ръце. Обвиняемата му сложила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще умре. В един момент се отказала да извършва тези действия и развързала детето.

На сутринта Р.И. отново ударила момчето и му казала да се маха, защото „не може да го гледа“.

Със синини от побои по цялото тяло, с множество рани от пробождане с ножа, уплашен за живота си пострадалият отишъл на училище. Обезпокоен от състоянието му, неговият учител се поинтересувал за случилото се с него. Първоначално детето плачело и не искало да споделя, но впоследствие разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето спестило подробности от страх да не бъде убито.

Незабавно били уведомени директорът на училището и социалните служби. Пострадалият бил насочен в център за настаняване от семеен тип и прегледан от съдебен лекар.

В хода на разследването учителите на момчето са го характеризирали като скромно, свито, неконфликтно дете, много притеснително и уплашено.

Понастоящем той е ученик в 8-ми клас. Педагозите споделят, че видимо той е преодолял психическата травма, спокоен е и не създава никакви проблеми.

За бившия му приемен родител – обвиняемата Р.И., предстои наказателно дело за извършените престъпни деяния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1213 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Niki 2

2022.05.27 | 09:07

2
Nai malko 5 godichen zatvor za tazi Jena...nikakva uslovna prisada! Bravo na u4itelite,direktora i sots.griji!
дааа

2022.05.26 | 21:23

1
за това говори Киро Брейка в последния му клип

Добави коментар

Водещи новини