Журналисти за осъдена колежка: Присъдата буди недоумение

  • 21 юни 2012 10:24

  • 829
  • 1
Журналисти за осъдена колежка: Присъдата буди недоумение
©

Осъдителната присъда, която вчера РРС постанови срещу журналистката от вестник "Утро" Ася Пенчева, е пример в най-чист вид за посегателство върху свободното слово чрез държавната машина.

Обвинието към журналистката, че с материала си за проблемите в дома за деца "Надежда" е разгласила клевета за социалната педагожка Ценка Благоева, буди недоумение. Недоумение, защото думите на тъжителката са записани на диктофон с нейно знание и съгласие, а и самата тя вече е осъдена за клевета от Стоянка Петрова по повод на същия казус. По това дело присъдата над Благоева се основава точно на интервюто, което тя е дала на Ася Пенчева. Повече от странно е, че в единия случай записът от диктофона на журналистката на "Утро" е от значение за съда, а в другия не е признат за доказателство.

Ние, членовете на Дружеството на русенските журналисти, категорично не сме съгласни със сигнала, който присъдата над наш колега излъчва в обществото. Изводът, който тя налага, е, че няма по-голям престъпник от журналиста, който си е свършил работата професионално.

Докато Ася Пенчева трябва да плати глоба на държавата, обезщетение на Благоева и да бъде публично порицана, лица със скъпи костюми, още по-скъпи адвокати, кървави или катранено черни биографии и характерни прякори се оказват кристално чисти и безукорни граждани.

Когато се постановява присъда над журналист, не е лошо магистратите да се сетят, че ако не бяха журналистическите материали, "Могилино" още щеше да съществува, скрито под безметежното неведение на обществото. Щяха да съществуват също едрите бонуси, хищническите заменки и какво ли още не, заради които вярата на хората в справедливостта се срива все по-надолу и по-надолу.
Надяваме се на безпристрастността, обективността, мъдростта, и професионализма на втората съдебна инстанция.

Дружество на русенските журналисти към СБЖ Председател: Габриела Стефанова

Последвайте канала на

829 1

Коментари 1

Добави коментар
СЪДИИТЕ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ

2012.06.24 | 12:58

1
Дайте снимка и име на тоя НАРОДЕН СЪДИЯ от РРС - така че да го види народа за да може лично да го заплюе !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини