Разследват апелативния прокурор на Бургас за връзки с мафията

  • 21 юни 2012 06:19

  • 1521
  • 0
Разследват апелативния прокурор на Бургас за връзки с мафията
©

Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов се разследва за съмнителни връзки. Това съобщава "Стандарт", позовавайки се на източници от Съдебната палата.

Досъдебното производство е при обвинителя от Софийска градска прокуратура Иван Аврамов. Става въпрос за нарушения и манипулиране на обвинения, както и за сигнали за контакти с представители на престъпния свят, обясниха запознати. "Няма да коментирам. Свикнал съм аз да задавам въпроси, а не да отговарям на тях", лаконичен бе по телефона Иван Аврамов.

"Нито потвърждавам, нито отричам", заяви и софийският обвинител номер 1 Николай Кокинов. Говорителката на градската прокуратура Румяна Арнаудова след близо едночасова проверка пък не можа да потвърди официално наличието на подобно разследване.

Емил Христов е проверяван в продължение на близо 2 години от Инспектората на Върховна касационна прокуратура. Докладът най-накрая е завършен в края на април. Вместо бързо да бъде внесен за разглеждане във Висшия съдебен съвет, документът е пратен за обсъждане в етичната комисия на ВКП. Там част от фактическите изводи, които уличават в престъпни действия Христов, са премахнати, а са оставени изводи за моралния му облик, твърдят магистрати.

"Да, докладът е разгледан от етичната комисия във ВКП. Не мога да коментирам обаче детайли от неприключила дисциплинарна преписка", заяви пред агенция Стандарт Нюз шефът на инспектората към ВКП Малена Филипова.

"Имаме заповед на главния прокурор всички въпроси да бъдат коментирани от говорителя на ВКП", каза още Филипова на въпрос дали нарушенията в доклада са достатъчно сериозни. "Дали сме доклада на етичната комисия във ВСС, те ще си вземат становище", заяви Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев. Орязаният вариант на доклада срещу Христов е изпратен във ВСС миналия вторник, 13 юни. В него не се иска никакво дисциплинарно наказание на бургаския прокурор. Това силно озадачило членовете на етичната комисия и те изпратили писмо до ВКП да изпратят още детайли от проверката на магистрата, обясниха пред "Стандарт" членове на съдебния съвет.

"Преценено е, че трябват още факти за нарушенията", потвърди говорителят на ВСС Латинка Светозарова.  Той оглавява Апелативната прокуратура в морския град от 3 години. През 2009 г. името му бе забъркано в шумни скандали с обвинения, че поддържа близки контакти с хора от подземния свят. Това обаче не повлия на кариерата на Христов. Според магистрати бургаският обвинител има солидно лоби в сегашния ВСС, което ще направи всичко възможно той отново да се измъкне от сегашното разследване.

Като застъпници на Христов се сочат Стефан Петров, Велчо Велев и Иван Колев, нашумял покрай скандала за огласените връзки на Красьо Черния с топмагистрати.

Последвайте канала на

Novini.bg
1521 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини