Осъдиха журналистка за свършена работа

  • 20 юни 2012 20:18

  • 4479
  • 5
Осъдиха журналистка за свършена работа
©

Районният съд в Русе даде осъдителна присъда на журналистката от вестник "Утро" Ася Пенчева. Съдия Ралица Русева я призна за виновна в това, че опозорила служителка от дома за деца "Надежда". Историята е отпреди година, съобщи днес Арена медиа.

Журналистката бе написала материал след разговор със служителка в дом за деца, лишени от родителска грижа. Разказът на служителката е за това, че в дома се нанася побой над възпитаници. Същата служителка се почувствала по-късно оклеветена. При това материалът във вестника е написан, ползвайки касетофонен запис от разговора с тъжителката. Освен осъдителната присъда - 1000 лева обезщетение, на Ася Пенчева е наложено и обществено порицание, което трябва да се разгласи през общинския радиовъзел. Самата Ася заяви, че не е очаквала такова съдебно решение.  Тя е журналист с над десетгодишен стаж. Носител е на наградата "Черноризец Храбър" през 2010 година, в раздел "Регионални медии".

Дружеството на журналистите в Русе излезе с декларация в защита на Ася Пенчева. В документа се казва, че осъдителната присъда, произнесена днес от Районния съдq е опасен прецедент, който заплашва свободата на словото и цели да всее страх във всеки журналист, повдигнал завесата за ставащото в домовете за изоставени деца.

Регионалният координатор на Програма "Достъп до информация" Цвета Ненова ще сезира фондацията, която защитава правата на журналистите, за да предложи подкрепа в по-нататъшния процес. Ще бъде информирана и международната организация SEEMO, която осъществява международен медиен мониторинг в страните от Югоизточна Европа, където често хората на свободното слово работят в тежки условия, , съобщава още Арена медиа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4479 5

Коментари 5

Добави коментар
Събуди се човече!!!

2012.06.21 | 18:32

5
"опасен прецедент, който заплашва свободата на словото и цели да всее страх във всеки журналист, повдигнал завесата за ставащото " ОКОЛО НАС.
Българин

2012.06.21 | 18:32

4
Ха така, да се чуе какво става по тези домове. Дацата да си ги гледат родителите, а тези които нямат да има се намерят такива и да бъдат подпомагани и обучавани.

2012.06.21 | 18:32

3
Осъдиха журналистка за свършена работа и ли по - точно за НЕсвършена работа! ... То май и вие '' сте си свършили работата'' с туй заглавие...
Рапона

2012.06.21 | 18:32

2
така ами! журналист да си позволи да каже истината - е на какво прилича това?! ми то ако не го накажеш такъв, утре и втори ще вземе да каже истината, и трети, и айдеее, ойде коньо у ряката! на управниците ще вземе да им се развали рахатлъка. затва - НАКАЗАНИЕ за назидание на останалите. то верно, момето не се е забъркало с управниците, а с дребни чиновници, ама важен е принципът! затва добре са я осъдили - за назидание!
ГЕРБер-яде-асфалт

2012.06.21 | 06:33

1
Това е супер-готов кадър за съдебната система за назначаване от квотата на ГЕРБ!

Добави коментар

Водещи новини