Избраха единодушно Галина Захарова за председател на ВКС

  • 14 януари 2022 17:38

  • 842
  • 4
Избраха единодушно Галина Захарова за председател на ВКС
© Pixabay

Единодушно с 20 гласа "за" членовете на Висшия съдебен съвет избраха за председател на Върховния касационен съд съдия Галина Захарова, предаде БТА. Тя ще бъде първата жена председател на върховния съд. Тя бе и единственият кандидат за поста, след като нито членовете на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

ВСС ще изпрати предложението за назначаване на Захарова до президента.

След избора си съдия Захарова благодари на членовете на ВСС за доверието, което са гласували на Пленума на ВКС, който издигна номинацията ѝ. "Убедена съм, че това е огромна крачка към съдийското самоуправление", каза тя.

Голяма част от членовете на съвета решиха да изразят устно становища в подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова. Позициите си те представиха след като беше проведено изслушване пред Пленума на ВСС, продължило почти шест часа.

"Ще подкрепя кандидатурата на съдия Галина Захарова", посочи главният прокурор Иван Гешев в своето становище по избора за председател на ВКС. Той посочи, че има два аргумента за своята позиция. Това са, че съдия Захарова е безупречен професионалист и че е подкрепена единодушно от Пленума на ВКС. "Като прокурор по никакъв начин не бих си позволил да поставя под съмнение съдийското самоуправление", каза главният прокурор Иван Гешев.

В подкрепа на съдия Захарова се изказаха още представляващият ВСС Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков, председателят на ВКС Лозан Панов, който заяви, че "днешният избор е добра възможност да направим стъпка в правилната посока, ако искаме да върнем доверието в институциите на Република България".

Според част от членовете на съвета е показателно за качествата на съдия Захарова това, че тя е номинирана от Пленума на ВКС. Редица от тях споделиха, че са получили мнения от колеги магистрати за Галина Захарова, че е професионалист и "добър човек". Евгени Иванов, член на ВСС, отбеляза, че е очаквал в процедурата за избор да участват повече от един кандидат, за да има състезание, но подчерта, че "един кандидат не означава слаб избор". Според Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия на ВСС, Галина Захарова отговаря на законовите изисквания за заемане на поста председател на ВКС. По думите ѝ тя притежава високи професионални и нравствени качества, задълбочени правни познания, изявена независимост и воля към налагане на законност.

Избират председател на Върховния касационен съд

Коя е Галина Захариева?

Тя е родена на 4 май 1964 г. в София. Завършва „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. В периода 1988-1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия в същия съд. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), а от 1992 г. става заместник-председател на съда.

Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., като в периода 1998-1999 г. е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г. и от 2004 г. до 2007 г. е негов заместник-председател. От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г. Във Върховния касационен съд правораздава от 2013 г., като от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието. Била е лектор в редица обучения, организирани от НИП.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия.

Константин Тодоров
842 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Стъки

2022.01.14 | 19:15

4
Ужас! Нещата тръгват на още по-зле! :(

2022.01.14 | 19:04

3
Диктатора Комунист Румен Радев заедно със слугите му Кирчо Ментата и Ачо Фалита са изтеглили заем от 9 млрд лева за 1 месец....а 3 млрд са влезли по доверителни сметки
Не можах да разбера...

2022.01.14 | 18:20

2
Из6иpaнeтo нa гл. пpoкypop измeждy eдин кaндидaт, кoгaтo тoй 6eшe Гeшeв нe e oк и e зaдкyлисиe, нo из6иpaнeтo нa тaя пaтицa нe e?

2022.01.14 | 17:46

1
С една дума Лозан Панов две

Добави коментар

Водещи новини