Агенция "Митници" утвърди механизъм за подаване на информация към Европейската прокуратура

  • 21 декември 2021 16:19

  • 3117
  • 1
Агенция "Митници" утвърди механизъм за подаване на информация към Европейската прокуратура
© Novini.bg

Агенция "Митници" утвърди механизъм, съгласно който ще докладва на Европейската прокуратура информация за престъпления от нейна компетентност, съобщиха от агенцията.

Механизмът гарантира, че когато при образуването или в хода на водено досъдебно производство, независимо на кой етап, се прецени, че са налице данни за престъпления от компетентността на Европейската прокуратура, същите ще бъдат обработени по съответния ред и ще ѝ бъдат незабавно предоставени.

Също така са въведени и гаранции за бързото обработване, проверка и изпращане "без излишно забавяне", както на данни за престъпни деяния, получени от други държавни институции, организации, граждани, групи от граждани и т.н, така и на данни, установени в следствие на изпълнение на функциите и задачите, възложени на Агенция "Митници" по закон. Комуникацията ще се осъществява чрез защитен комуникационен канал до централата на Европейската прокуратура в Люксембург.

Механизмът, въведен чрез вътрешни правила, е разработен съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2017/1939 от 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. Нотификацията на Агенция "Митници" стана чрез Министерство на правосъдието по искане на Европейската прокуратура.

Другите органи, които имат такава нотификация са МВР и Върховната касационна прокуратура. Освен чрез нотифицираните институции гражданите имат възможност да подават сигнали към Европейската прокуратура и директно.

Още две български институции вече ще сезират Кьовеши

Константин Тодоров
3117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2021.12.21 | 17:06

1
а сега как зеления чорап ще покрие боклука на бобокови

Добави коментар

Водещи новини