Антикорупционната комисия дава на прокуратурата обществената поръчка за 60 електробуса във Варна

  • 01 декември 2021 11:34

  • 1762
  • 2
Антикорупционната комисия дава на прокуратурата обществената поръчка за 60 електробуса във Варна
© Булфото (архив)

Антикорупционната комисия дава на прокуратурата всички материали по проверката на обществена поръчка в общината във Варна. От КПКОНПИ съобщават, че изпращат информацията с оглед на данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от информацията е придобитата в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП.

Действията на Комисията са по сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативната програма "Околна среда" като безвъзмездна финансова помощ за купуването на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях.

На 18 ноември 2021 г. служители на дирекцията "Противодействие на корупцията" изискаха документи и снеха обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Впоследствие, в хода на проверката, бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за купуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество "Градски транспорт" ЕАД и от служители в същото дружество. Това припомнят от КПКОНПИ.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях, посочват от Комисията.

КПКОНПИ проверява Община Варна по договор за обществена поръчка за автобуси за 85 млн. лева

Константин Тодоров
1762 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Dghff

2021.12.01 | 12:57

2
Варна е корумпирана
Platen optimist

2021.12.01 | 12:07

1
Kato doydat drugi na vlast , ste razsledvat predishnite.Svoite ne se razsledvat !

Добави коментар

Водещи новини