Новите конституционни съдии Соня Янкулова и Янаки Стоилов положиха клетва

  • 15 ноември 2021 18:29

  • 740
  • 1
Новите конституционни съдии Соня Янкулова и Янаки Стоилов положиха клетва
© Булфото (архив)

В Конституционния съд (КС) се състоя церемонията по полагане на клетва от новоизбраните и новоназначените конституционни съдии. Клетвата се положи в присъствието на президента Румен Радев и на председателите на Върховния административен съд, предаде Булфото.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - Върховни касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), от президента и от Народното събрание.

 

За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Радев назначи нов правосъден министър, Янаки Стоилов става конституционен съдия

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.

Парламентът трябва да излъчи двама представители, но това ще се случи след свикването на Народното събрание.

 

Валери Зайцев
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РАДЕВ ГОРД ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГАРИЯ

2021.11.15 | 18:42

1
БАНКЯНСКИ САРТАФИКАТ за... ТЪПОТА !!!!! дриско официално е станал..... Чалгар ( г.н.у.с.е.н)... хора какво знаете вИЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙйЙЙ ! !!!! ☠.¸¸¸.Боко-българоубиецо, канибал гнусен, демон-урод милиционеро-болшевишки, педофил долен, Дай-Боже СКОРО ДА МРЕШ в адски мъки и да се пържиш в ада во век и веков.¸¸¸.††††††.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸

Добави коментар

Водещи новини