ВСС публикува концепцията на кандидата за председател на ВКС съдия Галина Захарова

  • 12 ноември 2021 15:11

  • 348
  • 1
ВСС публикува концепцията на кандидата за председател на ВКС съдия Галина Захарова
© Novini.bg

Висшият съдебен съвет публикува концепцията на съдия Галина Захарова, която е единственият кандидат за поста председател на Върховния касационен съд. В момента Захарова е зам.-председател на ВКС, а кандидатурата ѝ беше подкрепена единодушно от Пленума на съда. Предстои на 14 януари 2022 г. ВСС да изслуша кандидата и да проведе гласуване.

В концепцията си Захарова се спира на кадровия недостиг във ВКС и натовареността на съдиите. "Считам, че за да бъде ВКС еталон на качествено правосъдие, числеността му трябва да бъде съответна на реално постъпващите за разглеждане дела", казва тя.

Тя се застъпва и за последователно и безкомпромисно отстояване на независимостта на съда и съдиите. "Евентуално съмнение, че върховните съдии могат да бъдат манипулирани при изграждането на вътрешното си убеждение поради зависимост от политически конструиран орган или включващ елементи на политически избор, може да накърни както конституционния принцип на независимостта на съдебната власт от политическите власти, така и доверието на обществото, т. е. основата за легитимността на идеята за върховна съдебна институция. В същото време ограничаването на всякакви външни за ВКС методи за инспекция изисква създаване на система от подходящи мерки за отчетност, отговорност и прозрачност на работата на съдиите от ВКС, която ще обезпечава първостепенната по значимост връзка на доверие с гражданите", пише Захарова.

Магистратът посочва, че ВКС следва не само да бъде свободен от външни зависимости и всякакъв вид неправомерно влияние върху съдиите, което осуетява или поставя под основателност съмнение способността им да решават делата само въз основа на доказателствата по делото и приложимото право, но и това да бъде видимо за обществото.

Галина Захарова остава единствен кандидат за поста председател на ВКС

По думите ѝ в периода на икономическа, институционална и здравна криза е от жизненоважно значение да се оправдаят очакванията на обществото към съдебната система като негов гарант на неговите права.

Галина Захарова смята, че председателят на ВКС трябва да е гарант едновременно за институционалната независимост на съда и индивидуалната независимост на съдиите.

Тя отбелязва още, че съдиите от ВКС активно трябва да участват в съдебната реформа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДОБРА НОВИНА

2021.11.12 | 21:44

1
ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ! ЦИК: ЩЕ СЕ БРОЯТ 100% ОТ РАЗПИСКИТЕ НА МАШИНИТЕ! РАДЕВ И ПП- ТАЛИБАНИТЕ МУ ГУБЯТ ИЗБОРИТЕ!

Добави коментар

Водещи новини