Изборите за членове на ВСС се провалиха отново

  • 17 октомври 2021 21:45

  • 595
  • 0
Изборите за членове на ВСС се провалиха отново
© Булфото (архив)

Процедурата по избор на нови двама членове на ВСС е нередовна, съобщиха след края на втория изборен ден от изборната комисия.

След като вчера от всички имащи право на глас над 2200 съдии гласуваха едва около 30 процента, днес, при втория опит за избор, вота си дадоха само 26 процента, уточниха от комисията. За да е легитимен изборът, вчера трябваше да са гласували поне половината магистрати.

Понеже това не стана, законът предвижда второ гласуване днес, но то трябваше да събере минимум 33 прооцента.

Гласуването за членове на ВСС се провали

След близо три часа заседание изборната комисия е решила, че започва нова процедура от самото начало. Това решение е взето с 5 от гласовете на 9-членната комисия. Другите четирима членове са били на особено мнение.

Съдиите имаха възможност да изберат двама свои представители в кадровия орган, след като Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки. За техните места в гласуването вчера и днес учатваха съдиите Марина Михайлова и Деян Денев.

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии. Провалена процедура по пряк избор на член за ВСС досега не е имало.

 

Валери Зайцев
595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини