Стоилов изпрати на ВСС данни за противоречие относно гражданството на председателя на СГС

  • 14 октомври 2021 10:40

  • 2154
  • 2
Стоилов изпрати на ВСС данни за противоречие относно гражданството на председателя на СГС
© Булфото (архив)

Министърът на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия е изпратил до Съдийската колегия на ВСС данни за противоречие относно гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, стана известно от негово изказване пред медиите, преди заседание на Пленума на ВСС.

Стоилов обясни, че във връзка с журналистическо запитване е направил проверка за гражданството на съдия Трифонов, която е установила, че спрямо масивите за населението той няма българско гражданство. Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство. "Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

Хаджигенов атакува председателя на СГС: Алексей Трифонов няма българско гражданство и трябва незабавно да бъде освободен

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда, Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. "Съдът няма право да установява гражданство", обясни обаче министърът.

"Има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това, което е постановил съдът", каза Стоилов.

Проверка показва, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство.

Във връзка с искането на главния прокурор до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за защита на свидетели, която предвижда прехвърляне на дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита, на Министерството на правосъдието, министър Стоилов коментира, че за него "това искане е юридически неоснователно".

ВАС окончателно отхвърли жалбата срещу избора на председател на СГС

По думите му, както навремето активите са били предоставени от Министерството на правосъдието на прокуратурата, по този начин сега и обратният процес преминава. Стоилов обясни, че значителен размер от имуществото на Бюрото е преминало към прокуратурата до влизането в сила на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Радина Лазарова
2154 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
катана

2021.10.16 | 18:01

2
объркахте държавата маимунку на Радев

2021.10.14 | 10:59

1
СТОИЛОВ КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА, Е ГАТИ КОТИЛОТО ОТ КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ

Добави коментар

Водещи новини