Прокуратурата проверява сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград

  • 07 октомври 2021 19:08

  • 359
  • 2
Прокуратурата проверява сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград
© Google maps

Прокуратурата проверява сигнали за системно замърсяване на въздуха в Димитровград. За последните 4 месеца са регистрирани 20 завишения на нивото на серен диоксид, а за основен замърсител се посочва местният ТЕЦ.

От екоинспекцията вече наложиха санкция от 30 000 лева на централата, а в града назрява напрежение.Като основен замърсител се посочва ТЕЦ-а, който е част от студения резерв, но от лятото работи на пълна мощност.

Има ли замърсяване на въздуха след пожара в Дупница?

„Това е водна пара. Действително изглежда внушително, но в крайна сметка това не е нещо, което може да увреди живота или здравето на жителите на Димитровград“, заяви Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Димитровград пред БТВ.

Заради замърсяването на въздуха дружеството е поставено под постоянен мониторинг.

„От май месец досега са регистрирани 20 завишения, които са извън нормите за качество на атмосферния въздух. Главно с превишение на серен диоксид“, обясни Иво Димов – кмет на община Димитровград.

От екоинспекцията са категорични, че има нередности, които от ТЕЦ-ът трябва да отстранят.

„Самият оператор трябва да си преразгледа горивният процес, да види дали има проблеми със сяроочистката, с електрофилтрите, които са на мокрия им комин“, каза директорът на РИОСВ - Хасково инж. Тонка Атанасова.

В очакване на решение на проблема недоволството сред хората в Димитровград расте. Готви се и протест. Следващата седмица предстои преразглеждане и на комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица 3“.

Мая Йорданова
359 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Platen optimist

2021.10.08 | 07:44

2
Horata nemat pari i iadat mnogo bob...

2021.10.07 | 19:42

1
Прокyратурата проверява -> плаща се на който трябва -> не се откриват неизрядности -> проблемите продължават. Така работи проKУPатурата в болгаристан

Добави коментар

Водещи новини