Апелативният спецсъд потвърди ареста на трима, обвинени за трафик на мигранти

  • 28 септември 2021 16:50

  • 353
  • 0
 Апелативният спецсъд потвърди ареста на трима, обвинени за трафик на мигранти
© Unsplash

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд от 18.09.2021 г., с което бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за незаконно превеждане през границите и подпомагане на пребиваването на нелегални мигранти в страната (престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК), съобщиха от пресцентъра на съда.

На четвъртия обвиняем по досъдебното производство въззивният съд измени мярката в парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Четиримата привлечени към наказателна отговорност бяха задържани на 26.09.2021 г. В хода на действията по разследването бяха намерени и иззети голямо количество телефони и сим-карти, използвани за престъпната дейност, както и около 40 000 евро (при положение, че и четиримата обвиняеми са безработни).

Събраните досега доказателства сочат, че групата е имала двама ръководители – лице с иранско и българско гражданство и афганистански гражданин, постоянно пребиваващ в страната. Те се занимавали с организацията на дейността, контактували с трафиканти от Турция и уговаряли къде и кога през границата ще бъдат превеждани мигранти. Съдействие за това оказвал и друг участник в групата - афганистански гражданин. Четвъртият участник, българин, осигурявал транспорта от пограничните райони до София, а впоследствие и до границата с Република Сърбия. В столицата мигрантите били временно настанявани в предварително осигурени квартири в крайни квартали. За превеждането на група мигранти всеки от участниците в групата получавал около 1000 евро.

Апелативният специализиран наказателен съд прие, че задържането под стража е адекватната мярка за трима от участниците, имайки предвид събраните доказателства, тежестта на престъплението и опасността да заличават доказателства и да се укрият.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

МВР разби канал за трафик на мигранти

Константин Тодоров
353 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини