Мъжът, заплашил Ива Митева, с мярка домашен арест

  • 06 септември 2021 17:00

  • 1067
  • 1
Мъжът, заплашил Ива Митева, с мярка домашен арест
25 5дни
© Novini.bg

Софийският районен съд (СРС) наложи мярка домашен арест на мъжа, заплашил председателя на парламента Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше, съобщи прокурорът Георги Иванов, предаде БТА.

По-рано днес Районната прокуратура в София поиска постоянен арест на 26-годишния Любомир Яков.

Съдът решава дали да остане за постоянно в ареста мъжа, заплашил Ива Митева

Той бе задържан заради изпратена заплаха срещу председателя на парламента Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше. Сигналът беше изпратен в четвъртък вечерта по мейл в министерството на правосъдието.

Мъжът беше задържан на следващия ден, както стана ясно, че той има и предишни криминални прояви.

"Прокуратурата вероятно ще обжалва мярката за неотклонение, защото Яков е осъждан за закана за убийство и то на повече от едно лице. Извършил е и престъпление по член 326 на НК, а именно подаване на фалшиви сигнали за тревога", добави прокурорът. "Смятаме, че има реална опасност от укриване, защото Яков не живее нито на постоянния си, нито на настоящия си адрес. Съдът ще прецени къде Яков ще бъде под домашен арест и вероятно ще бъде там, където е регистрирана баба му", каза още той.

Проговори бабата на мъжа, заплашил с убийство Ива Митева

"Въпреки краткия период на разследване бяха събрани множество доказателства по делото. Има достатъчно свидетелски показания, назначени са видеотехнически и компютърнотехнически експертизи, иззета е и кореспонденцията на обвиняемия, от която е видно точния момент на изпращане не заплашителните имейли. Поради тази причина съдът смята, че има обосновано предположение за авторство на деянието и има реална опасност от извършване на друго престъпление. Затова наложи втората най-тежка мярка за неотклонение - домашен арест", каза прокурор Иванов.

"Към момента обвиняемият не е изложил пред съда никаква защитна теза", каза още Георги Иванов.

"По разследването е компетентна Софийска районна прокуратура, тъй като деянието е извършено в София", каза прокурор Иванов.

"Пледирах за по-лека мярка за неотклонение на Любомир Яков и съдът наложи такава - домашен арест", каза пред журналисти адвокат Боримир Цанов от Софийска адвокатска колегия, който защитава Яков. "В съдебната зала Любомир Яков е отказал да дава каквито и да е обяснения за действията си", добави той. "Има обосновано предположение, че Яков е написал заплашителен имейл до Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше. Тепърва ще се установява дали той е написал мейла", каза адвокатът.

"Любомир Яков отрича да познава Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше. Няма данни, че някой го е накарал да напише този мейл", каза още адвокатът.

Адвокат Цанов е поискал от досъдебното производство да се установява дали Яков е бил лекуван в психиатрични заведения в два града. Според него е възможно неговият клиент да има психично заболяване и да не може да носи съдебна отговорност за действията си.

"Няма данни по делото Яков да е наркозависим. Любомир има предишни криминални прояви по член 144, алинея първа на НК за заплахи и закани", каза още адвокат Цанов, в отговор на журналистически въпроси.

 

Валери Зайцев
1067 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Обикновена Пунта Мара

2021.09.06 | 18:48

1
А, ЖЕНАТА снимала "ДРУГАРЯТ" Борисов,.............?!

Добави коментар

Водещи новини