ВКС спира ползването на единната система на съдилищата

  • 11 август 2021 10:09

  • 456
  • 0
ВКС спира ползването на единната система на съдилищата
© Pixabay

Върховният касационен съд спира използването на Единната информационна система на съдилищата до отстраняване на пречките за пълноценното й използване. Това става със заповед на председателя на съда Лозан Панов.

От ВКС информират още, че новопостъпилите дела ще се образуват чрез Автоматизираната система за управление на делата (АСУД), а заведените в ЕИСС дела и преписки ще бъдат прехвърлени в АСУД.

Осемнайсет съдии ще проверяват двете спецсъдилища

В мотивите на заповедта се посочва, че ЕИСС не допринася за осъществяването на електронното правосъдие, както е предвидено чрез Единния портал за електронно правосъдие.

Тя няма капацитета да осигури на гражданите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правосъдие и не допринася за ефективната работа на съдиите във ВКС, като не им предоставя пълноценно възможността да извършват необходимите процесуални действия и удостоверителни изявления, съобразно нормативните изисквания.

Върховни съдии с остра позиция срещу проверката в спецсъдилищата

При използването на ЕИСС, също така, са констатирани рискове относно нейната сигурност, които са от естество да засегнат обективната независимост на съда. Използването й трябва да бъде преустановено с оглед принципа за гарантиране на справедлив процес от независим и безпристрастен съд, пише в съобщението от съда.

Радина Лазарова
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини