Пловдивски полицай осъди шофьор за обида във Фейсбук

  • 13 юли 2021 17:06

  • 2186
  • 5
Пловдивски полицай осъди шофьор за обида във Фейсбук
© Булфото архив

Пловдивски полицай осъди шофьор, нарекъл го „джендър“ във Фейсбук, съобщава „Марица“.

Решението на Районния съд в града под тепетата е от 9 юли. То гласи, че авторът на публикацията във Фейсбук, съдържаща обидни квалификации, ще трябва да плати 1300 лв. на обекта на подигравката, а именно униформения от „Пътна полиция“.

Мъж е прострелян от свой родственик заради обида във Фейсбук

Случката датира от 19 ноември 2018-а година. Полицаят бил на дежурство със свой колега и патрулката. Спрели за проверка кола, която била без включени светлини, което е едно от задължителните правила за Закона за движение по пътищата. Униформените се представили и поискали документите на седналия зад волана, който се оказал зъболекар. Направили проверка и установили второ нарушение. Последвал акт, а шофьорът се ядосал. Започнал да спори с тях на висок тон, извадил телефона и започнал да снима патрулката. Досещайки се какво следва, единият от полицаите му заявил, че ако пуска снимките в социалната мрежа, да внимава какво ще напише, защото с колегата му ще си търсят правата по закон.

Зъболекарят-шофьор отговорил ядосано: „Ще ви снимам, колкото си искам, а сега вие ще видите!“. Взел си акта и изчезнал от мястото.

След около 40 минути звъннал телефонът на единия от униформените. Негов колега му казал, че във Фейсбук е качена снимка, на която се вижда патрулната кола, с изписан текст: „Джендъри на колелото на..... Единият е меко казано ......Т. Написал още, че Т.Т. е един ***…доста нагъл служител и, че е нещо повече от ***, че се представя за ***, че го заплашва и че не познава законите“.

Последвали още обаждания от униформени, които му съобщили за въпросната публикация и му подмятали закачки. Обиденият полицай решил да си търси правата в съда, тъй като претърпял унижения, срам и неприятни емоции, свързани със закачки от колеги, познати и приятели.

В мотивите си твърди още, че е засегнато достойнството му на полицай, че е накърнена честта му и това е подействало на самочувствието му и решителността спокойно и стриктно да изпълнява службата си. Освен това когато отишъл на работа след тази смяна, всички колеги и колежки го разпитвали за тази публикация, пускали закачки и подигравки, макар и доброжелателни, но той се чувствал засрамен, омерзен и унижен от цялата история. Така завел дело, като искал обезщетение в размер на 2500 лв. Шофьорът се възпротивил на исканата сума, също така посочил и че думата „джендър“ не е обида, не носи унизитлен характер и в превод означава „пол“.

От съдебния протокол става ясно, че веднъж полицаят осъдил шофьора, като решението било за санкция в размер на 300 лв.. Униформеният обаче обжалвал това решение и поискал по-голямо обезщетение. В крайна сметка магистратите уважили молбата му, но не в пълен размер. Съдът определил обезщетение в размер на 1300 лв. – разделени на 700 лв., 400 лв. и 200 лв. за три отделни квалификации, включително и „джендър“. Решението може да се обжалва в срок от две седмици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2186 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
j

2021.07.13 | 18:57

5
da se obesi policaq na centara utre ili idvam
E

2021.07.13 | 18:18

4
E mi ako mu e predlojil 20 leva podkup si e goliama obida za katadjia. 50 leva e minimuma .
Чичо Пешо

2021.07.13 | 18:05

3
Наранил е чувствата му. :((((
Chicho Gosho

2021.07.13 | 18:05

2
Наранил е чувствата му. :((((
Е, вече знаем

2021.07.13 | 17:26

1
"Джендър" е обида :)))

Добави коментар

Водещи новини