Тайландка осъдена на 43 години затвор за обида на монархията

  • 19 януари 2021 20:53

  • 658
  • 0
Тайландка осъдена на 43 години затвор за обида на монархията
© Getty Images/Guliver

Тайландски съд осъди 65-годишна жена на над 43 години затвор за това, че е споделила в интернет критични към кралското семейство публикации, съобщи адвокатът й. Това е най-суровата присъда в Тайланд за обида на монархията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Присъдата беше произнесена във времена на безпрецедентни демонстрации, начело на които застана местната младеж. На тях протестните лидери открито критикуваха монархията, с което рискуваха да бъдат подложени на наказателно преследване съгласно местния закон за обида на краля, който носи по 15 години затвор за всяко отделно провинение.

Анчан Преелерт се призна за виновна по няколко обвинения във връзка със споделяне и публикуване на видеоклипове в Ютюб и Фейсбук между 2014 и 2015 г., каза пред Ройтерс адвокатът ѝ Павинее Чумсри. Анчан първоначално била осъдена на 87 години затвор, но понеже е признала вината си, присъдата е била намалена наполовина, допълни правният защитник.

Кралят на Тайланд реабилитира официалната си компаньонка

"Това е най-голямата присъда затвор по дело за обида на монархията", каза Павинее, който е представител на организацията Тайвански адвокати за граждански права. Анчан може да обжалва на две инстанции.

"Амнести интернешънъл" изрази недоумение от присъдата, за която и две други правозащитни организации заявиха, че е най-суровата, налагана някога за обида на монархията.

През януари 2015 г., само броени месеци след като гражданското правителство беше свалено с военен преврат, силите за сигурност претърсили дома на Анчан. След парламентарните избори през 2019 г., след които бившият водач на хунтата ген. Прают Чан-оча остана премиер, делото й е предадено от военен на граждански съд.

Според адвокатската правозащитна организация след във времето непосредствено след преврата през 2014 г. за обида на монархията са обвинени най-малко 169 души. В някои случаи делата са се проточили с години.

След 2018 г. властите за кратко бяха спрели да се позовават на закона за обида на монархията, но от края на миналата година започнаха отново да го прилагат, след като водачите на протестите, които събираха по десетки хиляди хора, започнаха открито да критикуват монархията. От ноември досега най-малко 40 младежки активисти са обвинени по този закон. Нито един от случаите обаче не е внесен в съда.

Вчера друг арестуван през 2014 г., беше осъден на над четири години затвор, след като публикувал в интернет статии и поеми, които според съда съдържат лъжи за монархията. 

Novini.bg
658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини