Окончателно: Дянков, Трайков и Прокопиев са невинни

11 май 2021 10:15

Окончателно: Дянков, Трайков и Прокопиев са невинни
© Булфото/ Novini.bg
862 3

Двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния специализиран наказателен по делото "ЕВН" изтече на 5 май.

Прокуратурата не е обжалвала решението, пояснява БНТ.

Апелативният спецссъд оправда Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

По този начин оправдателната присъда за всички обвиняеми влиза в сила и делото "ЕВН" приключва окончателно.

Делото "ЕВН" е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури - бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, бившият министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, издателят на Иво Прокопиев.

СНИМКА: Булфото - Симеон Дянков

Освен тях обвиняеми бяха трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

СНИМКА: Булфото - Трайчо Трайков

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "ЕВН" на Българска фондова борса през 2011 година. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа.

СНИМКА: Булфото - Иво Прокопиев

Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция, категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.

Novini.bg
862 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Радослав

2021.05.11 | 16:27

3
Прокопиев най-малкото е виновен за фалита на Винпром „Дамяница“, но никой не го разследва за това, че остави хиляди души на улицата и без работа, след като приватизира печелившото тогава предприятие за жълти стотинки!

2021.05.11 | 11:09

2
Cacti seki prestapnik na svoboda

2021.05.11 | 10:50

1
otdavna e iasno tce pri prestapnoto pravosadie na ciganskiat premier vseki koito moje da si plati e nevinen.

Добави коментар

Водещи новини