Съдът даде ход на делото за катастрофата с автобус край Своге

  • 22 април 2021 15:16

  • 385
  • 2
Съдът даде ход на делото за катастрофата с автобус край Своге
© Novini.bg

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге. Съдът не намери основания да върне делото на прокуратурата и насрочи съдебно заседание за 18 май, на което делото ще започне по същество.

Катастрофата се случи на 25 август 2018 г., тогава автобус с членове на пенсионерски клуб от с. Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна в близкия скат. Вследствие 20 човека починаха, а десет пострадаха от телесни повреди.

Подсъдимите по делото са шестима. Шофьорът на автобуса - Г.Г. е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и при условията на независимо съпричиняване с Б.И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3,б/ „Б“, пр.2 ал. 1, б/ „Б“, пр. 1 и 2, и б/ „В“, пр. 1-во, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра - Елисейна - Своге“, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 „Своге - Нови Искър“, Участък 3.

Адвокати искат връщане на делото за жестоката катастрофа в Своге, клиентите им не разбирали вината си

Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

По решение на прокуратурата бяха отделени материали по случая в друго дело срещу двама директори на АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов, но то още не е започнало. Разследващите установиха, че автобусът не е преминал технически преглед, а асфалтовата настилка на пътя не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28 процента при изискване не по-малко от 50 на сто. Пътят е бил ремонтиран.

По време на заседанието днес прокуратурата посочи, че няма основание делото да не стартира и да се гледа по същество, като отбеляза, че няма допуснати съществени грешки в обвинителния акт. Според адвокатите обаче в обвинението има проблеми, освен от фактологическа страна, така и във връзка с това в какво качество са повдигнати обвинения на някои от подсъдимите.

"Много е работено по делото, прокуратурата е положила усилия", заяви пред медиите адвокат Христо Ботев, който защитава шофьора на автобуса Григоров. Той обаче постави въпроса дали "правилните хора" са подведени под отговорност. "За нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора, като министър-председателя, които също не са реагирали", допълни той.

Софийският окръжен съд насрочи делото за разглеждане на 18.05.2021 г., като определи и резервни дати за следващи заседания.

Мая Йорданова
385 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.22 | 17:21

1
СЕКРЕТЕН ДОКЛАД: ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, БУЛГАРТАБАК, КОНТРАБАНДА И ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕРОРИЗМА

2021.04.22 | 19:57

2
откъде да го свалим?

Добави коментар

Водещи новини