Отхвърлиха искове за неимуществени вреди срещу МС и МОСВ при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом

05 април 2021 13:41

Отхвърлиха искове за неимуществени вреди срещу МС и МОСВ при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом
© Getty Images/Guliver
223 1

Административен съд-Видин е отхвърлил две искови молби на заведените две дела срещу Администрацията на Министерския съвет на Република България и Министерство на околната среда и водите от роднини на починали при взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 г. Това съобщават от Административен съд Видин. Исковете са внесени от петима роднини на двама от починалите и са за претърпени неимуществени вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на тези органи в завод "Миджур". Те претендират за обезщетения в размер на 150 000 лева за всеки един от тях.

От назначените и изслушани взриво-технически и съдебно-психиатрични експертизи и от събраните по делото доказателства, съдът намира, че не се доказва незаконосъобразно бездействие на Министерския съвет и неизпълнение на вменено задължение. Искането за незаконосъобразно бездействие на МОСВ и на негови органи и длъжностни лица, които не са предприели стъпки по отнемане на издаденото на предприятието разрешително за експлоатация, съдът счита за неоснователни.

Решенията може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването на страните. Взривът в завод "Миджур", при който загинаха 15 души, възникна по време на утилизация на гръцки противопехотни мини през 2014 година.

Потвърдиха оправдателната присъда за взрива в завод "Миджур", при който загинаха 15 души

Към 19.25 часа в избирателна секция в село Николаево е установен 40-годишен, нарушил противоепидемичните мерки и напуснал дома си, където бил поставен под карантина. По случая също е образувано бързо производство.

Продължава работата на разследващи полицаи.

Novini.bg
223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Brendaa18

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­­о­­я­т­а­­ ­­т­­­и­й­н­ ­­­п­у­­т­­к­а­­ ­­-­ ­­W­­W­W­­.­­B­­G­­1­­7­­.­­­C­­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини