Делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков на финалната права

10 февруари 2021 12:07

Делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков на финалната права
© Булфото (архив)
80 6

Започнаха пледоариите по делото за продажбата на остатъчния държавен дял от 33% в ЕВН, по което подсъдими са Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Предстои Апелативният специализиран съд да произнесе присъдата си. Прокуратурата поиска съдът да наложи наказания лишаване от свобода, според участието на всеки в престъплението, за което е обвинен.

На 28 юни 2020 г. на първа инстанция съдът оправда всички обвиняеми.

На днешното заседание бяха разпитани двама свидетели и изслушана една експертиза. Единия от свидетелите беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата на дела от ЕВН е бил директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Съдът попита Караниколов дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността. И обясни, че единствено Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол трябвало да се занимава с такъв тип сделки. По думите му вероятно групата е била създадена от финансовия министър.

Оправдаха Дянков и Прокопиев на пъва инстанция по делото „EVN”

Оставката на Караниколов беше поискана от премиера Борисов в средата на 2020 г., заедно с тези на Владислав Горанов и Младен Маринов. Това стана след среща на премиера с областните координатори на ГЕРБ, според които партията незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Караниколов каза пред журналисти, че не познава Делян Пеевски, че е политически необвързан с никоя партия и никога не е поставял някоя партия пред друга. Той добави, че докато е бил министър е работил така, че "да се случват нещата".

"Категорично няма да участвам в предстоящите избори. Към момента нямам амбиции да се връщам в изпълнителната власт", каза още Караниколов.

Novini.bg
80 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.04.20 | 12:46

6
Българският съд несъди когато крадеш от държавата
Brendaa16

2021.04.10 | 03:59

5
­В­­­и­ж­­­т­­е­­ ­м­­о­я­­­т­а­­ ­­т­­­и­й­­­н­­ ­­­п­у­­­т­к­а­­­ ­­-­­ ­W­­W­W­­­.­­B­­G­­­1­­­7­.­­C­­L­­­U­­B­­

2021.02.23 | 19:53

4
Прокопиевчето-непрокопсано, не го пипайтеееее.... Чист е, като светена вода. С тия червени бузки, само да ги пощипваш.... Боже, спаси България! Боклук до боклука!
Златко

2021.02.11 | 18:05

2
След като доказани измамници и престъпници като фараон Цветан Василев и Васил Божков не са в затвора, то поне Иво Прокопиев може да се озове там...
Кой ли ще ме чуе?

2021.02.23 | 11:21

3
Съгласен, Прокопчо откровено си е за затвора

2021.02.10 | 17:11

1
Олигарсите-бизнесмени-пладнешки крадци и приватизатори.-все комунисти.

Добави коментар

Водещи новини