Говорителят на ЕК: България трябва да има независима и ефикасна съдебна система

  • 04 май 2012 18:29

  • 570
  • 0
Говорителят на ЕК: България трябва да има независима и ефикасна съдебна система
©

В доклада си от юли 2011 г. Европейската комисия препоръча на България да приеме по-ефикасно законодателство по отношение на конфискацията на незаконно придобито имущество и да подобри текущата практика в тази сфера, заяви за БТА говорителят на ЕК Марк Грей.

"В междинния доклад за тази година отново бе изтъкнато, че дебатите по проектозакона в българския парламент трябва да се превърнат във възможност да се гарантира създаването на амбициозен и ефикасен режим за конфискуване на незаконно придобито имущество, който осигурява адекватни инструменти на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и на съдебната власт да проследява и отнема активите, натрупани по незаконен начин. Обхватът на закона, видът и независимостта на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и ефикасността на процедурите трябва да бъдат адекватно дефинирани в закона, да за може той да се превърне в ефикасно средство за борба с корупцията и организираната престъпност", подчерта говорителят на Европейската комисия.

Фактът, че българският парламент прие закон за отнемане на незаконно придобито имущество, е положителна стъпка. Тъй като това стана едва преди ден, все още е много рано, за да може Комисията да направи задълбочен анализ на закона. Онова, което е важно, е ефикасното прилагане на новия закон от наистина независима комисия.

На въпрос на БТА как това ще се отрази на очаквания през лятото доклад, Марк Грей отговаря: "Както винаги, Европейската комисия ще изготви своя доклад въз основа на обективен анализ на напредъка, постигнат от България. На тази основа ЕК ще оцени напредъка в изпълнение на ангажиментите, поети при присъединяването й. България трябва да има непредубедена, независима и ефикасна съдебна и административна система".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
570 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини