Задържаните служители от Комисията по хазарта отново се изправят пред съда

  • 18 февруари 2020 07:59

  • 1853
  • 2
Задържаните служители от Комисията по хазарта отново се изправят пред съда
© Булфото (архив)

Апелативният специализиран съд гледа мерките за неотклонение на Пламен Георгиев и Тодор Марков, отговаряли за контрола в Държавната комисия по хазарта.

Двамата са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и са били част от организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос.

"Домашен арест" за двама от престъпната група на Божков

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест.

Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.

Novini.bg припомня, че прокуратурата наложи рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева на Александър Тумпаров. Той е обвиняем заедно с Васил Божков и още трима. Тумпаров, който е в Надзорния съвет на ФК “Левски”, трябва да внесе сумата до 14 дни, ако не иска да бъде задържан. В момента Тумпаров, който е близък на Божков и в хазартния му бизнес, е настанен в болница заради влошеното си здравословно състояние.

Откриха издирвания Александър Тумпаров, наложена му е гаранция от 1,5 млн. лв.

Членове на престъпната група с лидер Васил Божков са още Георги Попов, който е основен акционер във ФК “Левски” и Борис Бекяров. Божков и Попов бяха задържани в Обединените арабски емирства в края на януари, като стана ясно, че искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и вече е изпратено в ОАЕ. Към момента на Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди. 

Прокуратурата започна да разследва Божков за убийства, принуди и изнасилвания

Борис Бекяров бе арестуван на летището във Виена няколко часа след тях. Той пътувал за Лондон. Според негови близки не бягал, а отивал за изложение, свързано с хазарта. За Бекяров също има издадена Европейска заповед за арест.

Novini.bg припомня, на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. От прокуратурата и АДФИ обявиха, че държавната хазна е ощетена с над 500 млн. лева, като сумата най-вероятно ще нарасне. 

Цветомир Найденов: Проблемът с неплащането на данъци на Васил Божков е най-малкият му проблем

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.18 | 10:20

2

Корумпиран Владко, защо не е в съда, клоуне Гешев ?

2020.02.18 | 08:47

1

Той не бягал!!!Ами как ще бяга като чака самолета и да се покрие като божков Той и той не бягаше даже и сега не бяга....

Добави коментар

Водещи новини