"Домашен арест" за двама от престъпната група на Божков

Състав на Специализирания наказателен съд наложи мерки за неотклонение "домашен арест" на Тодор Марков и Пламен Георгиев, които са обвинени за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, предаде репортер на Novini.bg.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд на 18 февруари. Тодор Марков е шеф на отдел "Контролна дейност" в Държавната комисия по хазарта, а Пламен Георгиев е бивш член на комисията по времето на Огнемир Митев, който в момента е в ареста. Съдът не уважи искането на прокуратурата за най-тежката мярка "задържане под стража" и определи "домашен арест". Магистратите се мотивираха, че тази мярка ще дисциплинира обвиняемите, ще им попречи да извършат престъпление и да възпрепятстват наказателното производство. Съдът също така счита, че има целенасочени действия за облагодетелстване на търговски дружества собственост на обвиняемия Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от.

"Обвинението касае дружествата на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и има ясни доказателства, че Марков и Георгиев са се познавали с него", заяви пред журналисти наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов след края на съдебното заседание. Той коментира и наложената рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева на Александър Тумпаров, който е обвиняем заедно с Божков. "Когато се определя каква да бъде мярката за неотклонение, се взимат предвид много фактори и обстоятелства. Естествено, здравословното състояние на лицето също е много важно. Оказа се, че лицето е в болнично заведение, постъпило е там за лечение и има диагноза. Нямаше как да бъде вкаран в съдебна зала и решихме, че паричната гаранция е най-удачна за него. Има срок, който е даден на лицето, и в него може да се обжалва тази мярка. Ако съдът прецени, че мярката е справедлива и реална, а реално лицето не е внесло тази парична гаранция, тогава се пристъпва към по-тежка мярка за неотклонение. Този срок е 14 дни", разкри прокурор Фердинандов и добави, че се работи много активно по превеждането на искането за екстрадиция на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от от ОАЕ.

 

Обвиняемите Тодор Марков и Пламен Георгиев

 

Бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев остава в ареста

 

Още в началото на заседанието обвиняемите помолиха да не бъдат записвани и заснемани, а адвокатите им влязоха в залата със закъснение. Двамата обвиняеми бяха с различни защитници. Държавното обвинение потвърди иска си за постоянна мярка "задържане под стража". Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов представи на съдията длъжностните характеристики на Марков и Георгиев. Той добави, че дори в този ранен етап на делото са събрани достатъчно на брой доказателства, за да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми могат да извършат ново престъпление и да попречат реално за събирането на още доказателства и това е причината за искането на постоянен арест. От прокуратурата подчертаха, че продължават усилията за връщането на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от в страната, за да продължи делото в негово присъствие. "Прократурата се справя с разследването, което е доста голямо като обем. Имаме към настоящия момент 8 обвиняеми и над 25 човека разпитани", разкри прокурор Фердинандов. Той изтъкна още, че разпитите на свидетелите категорично сочат, че двамата обвиняеми са участвали в организираната престъпна група водена от Божков. Същите, особено Георгиев, са били на подчинение пряко на Огнемир Митев, койо по недопустим начин е неглижирал вменените му от закона задължения във връзка с упражняването на контрол на хазартните дружества.  Аргументите са още, че в периода 2014-2019 г има пропуски в контрола на дружествата, контролирани от Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, относно плащането на 15 на сто такса въху направените залози за всяка една ира. "Обвиняемите по недопустим начин са си затваряли очите за дружествата на Божков, което е довело до загуби за държавната хазна в размер на над 500 млн. лева", изтъкна Фердинандов и определи случая като "безогледно и безобразно крадене на мафиотска структура, което е нанесло голяма щета върху държавния бюджет в рамките на 5 години". Държавното обвинение наблегна и на продължителния период, в който обвиняемите са били съпричастни към организираната престъпна група ръководена от Божков. 

 

Прокурор Венцислав Фердинандов

 

120 страници е искането за екстрадиция на Божков, преведено е на арабски и до дни го пращат в ОАЕ

 

От своя страна адвокатите на Марков и Георгиев посочиха, че искането на прокуратурата не следва да се удовлетворява. Защитникът на Тодор Марков отбеляза, че бащата на обвиняемия е с инсулт и се намира в болница и представи смъртен акт на майка му, която е починала преди няколко месеца. "Децата на Марков са ученици и той трябва да се грижи за тях. За последните 6 години той е бил младши експерт в ДКХ и не е имал никакви контролни функции, а е отговарял за деловодството", заяви адвокатът. Самият Марков също каза, че баща му е в изключително тежко състояние и той трябва да се грижи за него. "Всичко, което съм правил като държаяен служител, по никакъв повод не е накърнило интересите на държавата и самата комисия", заяви обвиняемият.

Защитата на Пламен Георгиев подчерта, че здравословното му състояние е тежко и би се влошило, ако остане в ареста. Самият Георгиев каза пред съда, че по негово време са извършени множество проверки на хазартните фирми и няма нито един случай при констатирано нарушение да не е съставен акт. Георгиев увери също така, че няма да се укрие от органите на реда.

 

Спецпрокуратурата поиска "постоянен арест" за двама от престъпната група на Божков

 

Novini.bg припомня, вчера прокуратурата наложи рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева на Александър Тумпаров. Той е обвиняем заедно с Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и още трима. Тумпаров, който е в Надзорния съвет на ФК “Левски”, трябва да внесе сумата до 14 дни, ако не иска да бъде задържан. В момента Тумпаров, който е близък на Божков и в хазартния му бизнес, е настанен в болница заради влошеното си здравословно състояние.

Откриха издирвания Александър Тумпаров, наложена му е гаранция от 1,5 млн. лв.

 

Членове на престъпната група с лидер Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от са още Георги Попов, който е основен акционер във ФК “Левски” и Борис Бекяров. Божков и Попов бяха задържани в Обединените арабски емирства преди десетина дни, а вчера стана ясно, че искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и до дни ще бъде изпратено в ОАЕ. Към момента на Божков са повдигнати седем обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и още две деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди. 

Прокуратурата започна да разследва Божков за убийства, принуди и изнасилвания

 

Борис Бекяров бе арестуван на летището във Виена няколко часа след тях. Той пътувал за Лондон. Според негови близки не бягал, а отивал за изложение, свързано с хазарта. За Бекяров също има издадена Европейска заповед за арест.

Novini.bg припомня, на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

 

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

 

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. От прокуратурата и АДФИ обявиха, че държавната хазна е ощетена с над 500 млн. лева, като сумата най-вероятно ще нарасне. 

Цветомир Найденов: Проблемът с неплащането на данъци на Васил Божков е най-малкият му проблем

 

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително. 

Коментари

 1. 2020.02.11 | 17:46

  Съдиите искат да бъдат съдени от народа за тяхните идиотски осъждания корумпирани идиоти после защо хората така Еми така кармата ще ви сполети корумпирани съдии моля се възмездие и за вашите нагли осъждания...морал съвест 00

 2. 2020.02.11 | 17:45

  grobarski prestapnici sega shte priberat vsicki slugi na cerepa ot koito nishto ne zavisi no cerepa go izpratihte tam deto niama koi da go varne za da ne vi lasnat osranite zadnici.

 3. 2020.02.11 | 17:25

  И ква стана тя??? Отново няма да има влезли в сила присъди. Имаш ли парички няма кой да те барне. Иначе после пред ЕС говорим как се борим с престъпността. Смях в залата,вярвайте им още на тези мафиоти

  1. 2020.02.11 | 17:41

   това са нашите съдий ,ако ги ниама такива корумпирани чиновници като двамата потсъдими господа съдий няма да има престъпление така пари вземали престъпление правели и на свобода останали супер съдий

 4. 2020.02.11 | 17:12

  на Тиквата,Домуса,Свинята ,Ковачки и тн.. НЕ СА ЛИ МАФИОТСКИ? ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ -КРАДЦИ ОТ "ПРЕХОДА" ?

  1. 2020.02.11 | 17:34

   И Гр. Ганчев - един от най-големите мафиоти!

 5. 2020.02.11 | 17:31

  У дома да може на спокойствие да се обсьди колко триябва да платят на Боко , такса спокойствие,,

 6. 2020.02.11 | 17:00

  Де да беше само тази "структура" крала безогледно и безобразно. А другите "структури" няма ли да ги погнат и тях. Вероятно не, защото са политически удобни на ?!?!?!.. посолство. Г-жа Мохамед пардон Мустафа не ги е посочила. Имаше една песен на Queen - Ibrahim Mustapha.

 7. 2020.02.11 | 16:56

  taka e uvajaemi ne plashtash li na ciganskiat premier te pogva darjavata plashtash li sa kato kiro bosat na ludogorec vsicko ti e OK.

 8. 2020.02.11 | 16:55

  горанов и тиквата спали, не видели, не чули. дупки за милиарди а горанов гони малките магазинчета и кафенета с наредба 18
  хиляди тонове боклуци вкарани, тиквата и тиквенското правителство не чули, не видели.

 9. 2020.02.11 | 16:49

  Евала,които може да краде от тая умряла даржава нека краде,и аз ако мога и аз ще крада,ама немога затова работя за 600 лева и робувам на умряла република България.

 10. 2020.02.11 | 16:44

  7-8 години никои нищо не видял и изведньж голяма мафия. Не плашташ ли на Боико става страшно дьрржавен рекет. Краците викат дрьжте крадеца. НЯМА ТАКАВА ДЬРЖАВА

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет