И Съюзът на съдиите поиска повече информация за това има ли доказателства срещу Андон Миталов

  • 06 февруари 2020 14:17

  • 674
  • 4
И Съюзът на съдиите поиска повече информация за това има ли доказателства срещу Андон Миталов
© Getty Images/Guliver

И Съюзът на съдиите в България /ССБ/ поиска повече информация за това има ли доказателства срещу съдия Андон Миталов. Така най-голямата съдийска организация стана поредната, която заяви, че зад твърденията за корупция трябва да има факти.

Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт, пише в позиция на ССБ, с която организацията настоява за незабавна проверка на твърденията по адрес на магистрата.

Ако проверките на прокуратурата и Инспектората към ВСС не установят неправомерно поведение на съдията, това да бъде оповестено с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на съдията, така и на съдебната власт, които към момента са накърнени.

Лозан Панов пита Инспектората на ВСС, Гешев и Цацаров за разследвания срещу Андон Миталов

В случаи като този бързината и публичността на проверките е от особено значение, защото само така може да се защити ефективно авторитета и независимостта на правосъдието, пише в позицията на ССБ.

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ. Той е първият българин с черен печат от Америка.

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

Чрез МВнР ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

Последвайте канала на

Novini.bg
674 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Аз

2020.02.06 | 18:27

4

Някой може ли да ми обясни защо коментара ми не се появява?! Няма и три реда!

2020.02.06 | 15:55

3

Кога яде кИфтетата що ни рИва,ъ??

чичо

2020.02.06 | 14:52

1

Информацията трябва да им я здъфчат и подадат в устата като на гладно гардже.

1

2020.02.06 | 15:35

2

А какво ще правим, ако такава информация така и не се появи?

Добави коментар

Водещи новини