Таско Ерменков за Андон Миталов: Шум от тръбата на Боримечката

  • 06 февруари 2020 13:12

  • 1191
  • 7
Таско Ерменков за Андон Миталов: Шум от тръбата на Боримечката
© Novini.bg

Депутатът от БСП Таско Ерменков сравни ситуацията със забраната за влизане на територията на САЩ на съдия Андон Миталов с описанието на Иван Вазов при пукота на черешовото топче.

"Когато се слага топчето на позицията в Зли дол, казвам го с преклонение към априлци, въстаниците са предупредили, че ще има страшен гръм, да не се плашат хората в селото. Когато гръмнало топчето, коментарът бил такъв: някои на шега, а други наистина казаха, че са си помислили, че шумът е от нецензурната тръба на Боримечката", посочи Ерменков.

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ. Той е първият българин с черен печат от Америка.

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

Чрез МВнР ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1191 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Ташето

2020.02.06 | 17:57

7

Мъдрите си мисли Ташето дълго е мъдрувал докато е бил по долни гащи. Също, като когато пусна лъжливия слух за отровената вода в София и създаде масова психоза сред софиянци. Неизвестно защо не му бе потърсена отговорност. По долни гащи ражда шедьоври.

2020.02.06 | 15:57

6

Разликата между двете държави покровителки Е, че едната не желае да бъде замърсява с подобни червени гниди. А другата направо изпраща професионалните си убийци и толкоз.

2020.02.06 | 15:15

5

Така ли сащ ще се бори с българската корупция...,чрез снасяне от високо ниво ,видите ли лозан панов и кликата му са виновни за руските шпиони.

2020.02.06 | 15:11

4

Таско отива при Янукович

2020.02.06 | 14:36

3

Мерзавец

x

2020.02.06 | 14:36

2

a be tasko,ti Bulgarin li si .....ili mongol ....o izvinjavai ,ti si mongoloid.....ot ruski proizhod

Дано има Господ

2020.02.06 | 13:40

1

Един достоен Съдия, не бръснещ козяците и техните български Под логи за пет пари.

Добави коментар

Водещи новини