Нено Димов е задържан за 72 часа, вижте в какво го обвиняват

Образувано е досъдебно производство за умишлена безстопанственост на длъжностни лица. Язовир "Студена" е доведен до т.нар. мъртъв обем и не може да осигурява нуждите на населението. Това заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев по повод задържането на Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който подаде оставка като министър на околната среда и водите.

По думите ѝ министърът е този, който е утвърждавал графиците на язовира. "Той е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества - "Стомана Перник"  и "Топлофикация - Перник" и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир "Студена". Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник", каза още тя.

Вижте как Нено Димов прекара нощта в ареста

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев е категоричен, че предмет на разследване е управлението на водния ресурс на язовир "Студена" от длъжностните лица. 51 % от ВиК дружеството се държат от МОСВ. "Събрани са доказателства в 48 тома, има умишлено деяние за безстопанственост  и се предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода по чл.219 от НК. Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не - ще каже съдът. Има няколко претърсвания в домовете на бившия кмет, на бившия областен управител, в дома на министър Димов. Събраните доказателства все още не са категорични. Привлечен в качеството на обвиняем е Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в умишлена безстопанственост. Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим", каза още наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

„Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време - над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки  че неколкократно е бил уведомяван за щетите", каза още Ангел Кънев.

"Водният ресурс се разпределя с писмени актове, лично подписвани от министъра за този язовир", уточни Кънев.

По думите му Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е задържан за 72 часа. "Доказателствата дават основание да се смята, че може да бъдат укрити или унищожени писмени или магнитни доказателства и да повлияе на разследването", каза той. Предмет на обвинението са разрешителните за промишлено водоползване, които са в разрез със Закона за водите", категоричен е наблюдаващият прокурор.

Кънев е категоричен, че Димов е задържан вчера след 17 часа и не е бил арестуван показно. "Министърът няма имунитет, за да не може да бъде задържан. Това, че е министър не означава, че ние не трябва да упражним закона", каза още той

Нено Димов подаде оставка

Главният секретар на МВР заяви, че тяхната работа продължава и ще направят всичко възможно да стигнат до всички виновни за водната криза в Перник. "Ще направим всичко възможно да предотвратим такова нещо в другите населени места", каза Ивайло Иванов. По думите му се проверяват всички ВиК оператори в страната, защото водата за питейни нужди е част от националната сигурност.

Сийка Милева бе категорична, че ако се съберат още доказателства - ще има и други обвиняеми. "Разследването продължава!", каза говорителят на обвинител №1 у нас.

На въпрос къде се намира в момента Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, Кънев уточни, че е в ареста на Национална следствена служба на бул." Г.М. Димитров".

Как се стигна дотук?

На 09.01.2020 година Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, извършват действия по разследване във връзка с водната криза в Перник. Това доведе до задържането на министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе за 24 часа.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършиха действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – град Перник и Министерство на околната среда и водите. Събрани бяха доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.

Няколко часа по-рано днес (10.01.2020г). в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Премиерът Борисов прие оставката му. Той е единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно. 

 

 

Коментари

 1. 2020.01.14 | 17:39

  НЕ ТОЗИ МИНИСТЪР ОТГОВАРЯ ЗА РЕМОНТИТЕ И НАЛИЧНОСТИТЕ НА ВОДАТА В ЯЗОВИРИТЕ,А РУСАТА КАЛИНКА НА БОЙКО В СТРОИТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТСТВО И ОЧИЛАТИЯТ МИШОК,
  КОЙТО ПЕРЕ ПАРИТЕ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ И БЕШЕ ЗАПАЗЕН КАТО ЗА. МИНИСТЪР!!!

 2. 2020.01.11 | 09:01

  В Китай до сега щеше да има поне десет разстрела за това нагло анти държавно престъпление.

 3. 2020.01.11 | 01:32

  Взатвора тоя сребрис козел , как нагло се изказваше и обвиняваше хората .

 4. 2020.01.10 | 20:06

  Ако си спомняте,братя и сестри българи,имаше еднооо време един министър на отбраната (НикитО Цонев),който така "показно" го арестува ГДБОП?!?! Споменатият министър,беше оправдан от съда и няколко години по-късно осъди държавата за 108 000 лв.
  И сега да не стане същото?

 5. 2020.01.10 | 18:24

  От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

 6. 2020.01.10 | 18:23

  Обесете тази кучка на Костов.

 7. 2020.01.10 | 18:05

  всички до един в панде

 8. 2020.01.10 | 18:00

  abre glupavo I sluginsko pleme shto ne pitate vashiat I na ciganite premier kakva vina moje da ima neno kato e minister ot 2 godini a problemat sas vodata e ot 20 godini.

 9. 2020.01.10 | 17:53

  Дано вечно исмихващия се Димов повлече крак и след него затворите да се задръстят с министри и зам министри. А този ще опере пешкира. Той е и костовист. Това беше една подигравка за гласувалите за герб и лъжепатриотите. Накрая им натресоха костовист за министър.

 10. 2020.01.10 | 17:20

  Значи има обвинениев умишлена безстопансвеност,а аз мислех,че няма в НК защото нито един вредител, не беше привлечен за 30 години. Надявамсе,че умишлената безтопанственост и вредата на държавата нямат давност и рано или късно да бъдат привлечени още такива.

  1. 2020.01.10 | 17:46

   Поне има ясна информация - 20 месеца. Но това някак противоречи на друга информация - че в началото на лятото (т.е. - преди шест-седем месеца) язовира е бил пълен?! Та се питам - кое е вярно: че от 20 месеца нивото му е намаляло значително или че преди половин година е бил пълен?

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Трябва ли да се въведе задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните?

Трябва ли да се въведе задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.