Гледат мярката на Нено Димов, той проговори в съда

11 януари 2020 13:00

Гледат мярката на Нено Димов, той проговори в съда
© Булфото
5598 12

В Специализирания наказателен съд започна гледането на мярката на бившия министър на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, предаде репортер на Novini.bg. По-рано днес Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Димов.

Припомняме, че вчера от прокуратурата съобщиха, че Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е обвинен (по член 219) за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Той беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. Вчера той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане. Нено Димов беше единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Нено Димов

"Съвестно съм си изпълнявал задълженията през цялото време", заяви пред съда Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе

"Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за задържането ми под стража", каза още бившият екоминистър. 

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че има достатъчно събрани доказателства, които уличават Димов в извършеното престъпление и поиска най-тежката мярка “задържане под стража”. Кънев изложи доказателства, че бившият екоминистър е разписвал предлаганите от ВиК - Перник графици за водоснабдяване и по този начин се е стигнало до водната криза.

"Над 90 000 души засяга водната криза в Перник", каза прокурор Кънев. Той заяви, че ремонтът на стената на язовир "Студена" е извършен на подводен принцип, като до приключването му през 2018 г. са се включили 20 експерта. 

"Притокът към язовира е започнал да намалява най-чувствително през 2019 г., въпреки това са продължавани да бъдат разписвани графици към битови и промишлени нужди", разкри прокурор Кънев. 

280 милиона кубични метра водно количество е подадено към "Стомана-Перник". По този начин министърът не се е съобразил с обществения интерес, като е лишил гражданите на Перник от вода. 

Перничани се събират за протестно автошествие с въпроса "Къде ни е водата?”

Прокуратурата настоя за постоянна мярка "задържане под стража", тъй като смята, че Димов може да повлияе на разпитаните свидетели и на тези, които още не са. От прокуратурата заявиха, че Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе може да се възползва от служебното си положение и да си осигури достъп до документи. Въпреки това обвинението смята, че Димов няма да се укрие.

Има назначена данъчна ревизия на бившия екоминистър като физическо лице, стана ясно още по време на заседанието. 

Адвокатът на Димов Ина Лулчева категорично отхвърли обвиненията на прокуратурата. От защитата поискаха по-лека мярка от "задържане под стража". Адв. Лулчева смята, че това е последният опит на държавното обвинение да разреши обществен проблем, чрез хвърлянето на вината върху едно лице. Лулчева заяви още, че нейният подзащитник може да носи политическа отговорност, но да бъде обвиняван, само защото е подписвал графици и това е довело до кризата, е чиста спекула.

Адв. Ина Лулчева: Наказание за това, че си се съобразил с предложения от компетентни лица е доста прекалено

"Министър Димов е имал екип, който е следял водните ресурси, като за това е отговарял зам.- министър Живков, заедно с друг служител на МОСВ", каза адв. Ина Лулчева.

Също така защитата смята, че вина за кризата в Перник имат ВиК-Перник, областната управа и кметът, а не само министърът на околната среда и водите. 

"Нито един министър не може да вади количества и да прави сметки - за това има екипи от експерти, които да отговарят", разкри адвокатката.

Също така адвокат Лулчева не счита, че нейният подзащитник е опасен: "Той вече е в оставка, която е приета от премиера Борисов, и е абсурдо да се твърди, че може да влияе на хода на делото".

Как се стигна дотук?

На 09.01.2020 година Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, извършват действия по разследване във връзка с водната криза в Перник. Това доведе до задържането на министър Нено Димов.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършиха действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – град Перник и Министерство на околната среда и водите. Събрани бяха доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.

Радина Лазарова
5598 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Българофил,Антикомунист,Антиседесар

2020.01.13 | 11:59

12

МНОГО КОМ.НЕТА СПИСВАТ ТУК??? 18 БАНКИ ФАЛИРАХА ПО ВРЕМЕТО НА ВИДЕНОВ,А КОСТОВ ВИ СПАСИ ОТ ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА И ПЕНСИИ ПО 5 ДОЛАРА ,ЧЕРВЕНИ ОТ.ЕПКИ!!!
КОСТОВ ЗА СЪМНЕНИЕ ЗА КОРУПЦИЯ УВОЛНИ НА РАЗ 18 МИНИСТРИ,КОЕТО Е ПРЕЦЕДЕНТ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА!!!

пуканици

2020.01.12 | 18:45

11

гелемите геерберасти
сложиха пред топа малкия геербераст
и гърмежи и салюти
за народа да се радва

хихихи

2020.01.11 | 13:04

1

Пращайте го директно в кауша.

Буко Баламата

2020.01.11 | 15:02

10

Ако може заедно с този, който го е поръчал...

Обективен

2020.01.11 | 14:53

9

Много случайни и корумпирани хора се набутаха в патриотичните формации... Тоя не е първият.. Нека си спомним за шефа на Агенцията за българите в чужбина, продавал БГ гражданство... Иначе жалко за патриотична та идея...

Рибата

2020.01.11 | 14:33

8

се вмирисва откъм главата.Докато не я отрежем, все така ще е.

Седесар ли е, тоя не е чист

2020.01.11 | 13:53

7

или е извратеняк, или е мафиот.

Седесарски бандит, министър на водите

2020.01.11 | 13:52

6

Докато не избесим седесарите все така ще е - костовистки далавери с фондации, Сапио, с водата, източване на банки...

ник

2020.01.11 | 13:49

5

Защо безпрецедентно?Тези боклуци да не са богопомазани?

2020.01.11 | 13:21

2

ta znacimspecializiraniat sad na ciganskiat premier shte razgleda miarkata sas koiato toi otnovo si opera osranite gashti.

2020.01.11 | 13:38

4

циганин е как да знае български

Хм

2020.01.11 | 13:31

3

Абе, ти не знаеш ли български?? Или се правиш на интересен??

Добави коментар

Водещи новини