Гешев в Брюксел: Напредъкът на ЕС улеснява международната престъпност

Приемам тази покана като оценка за постигнатите от България устойчиви резултати по шестте показатели по механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията и пълното изпълнение на 17 ключови препоръки, формулирани от Европейската комисия през 2017 година, намерили обективен израз и в последния доклад на Комисията от октомври 2019 година. Това каза новият главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във по време на дискусията в Брюксел за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, предаде репортер на Novini.bg

Създаването на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност е с особена важност и с актуално звучене с оглед на бързите темпове на глобализация, миграционните процеси и развитието на международните търговски взаимоотношения, както и на предизвикателствата, пред които е изправена европейската прокуратура. Напредъкът на Европейския съюз, постигането на общата цел за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали има своето отражение в наказателно-правен аспект. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност, която контролира наркотрафика, контрабандата на стоки, трафика на хора и оръжия, прането на пари изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност и полицията, но и правоприлагащите органи, добави той, заяви Гешев.

Лаура Кьовеши: Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна

Преодоляването на пречките пред практическото сътрудничество между държавите членки, повишаването на ефикасността в противодействието на престъпленията с транснационален характер е възможно само чрез ускоряване и разширяване на обема на споделена информация, взаимно признаване на резултатите от процесуалните действия, извършени в рамките на предприетите разследвания и използване на събраните доказателства. Приемането на общи решения в областта на наказателното законодателство е гаранция за правна сигурност и равенство на гражданите пред закона. То трябва да бъде насочено към съгласувано функциониране на наказателно-правните системи, така че да не позволи извършителите на престъпления да се възползват от свободното движение в рамките на Съюза, за да избегнат адекватни санкции. Република България е една от седемте държави членки на Европейския съюз, инициирали приемане на директивата на Европейския парламент и на Съвета относно европейската заповед за разследване по дела от наказателен характер. Новият подход е основан на принципа на взаимно признаване при зачитане на основната система за международна правна помощ и обхваща всички видове доказателства. Регламентирани са срокове за изпълнение, ограничени са основанията за отлагане и отказ от признаване, което значително улеснява разследването на престъпленията с международен елемент. От ръководството на Прокуратурата на Република България изключително активно бе подкрепен и предложеният от Европейската комисия пакет от законодателни мерки, включващ регламента за създаването на европейска прокуратура и регламента за създаване на европейска агенция за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроюст, посочи новият главен прокурор.

Успешното международно сътрудничество с Европол и активната координационна подкрепа на представителите на Евроюст е в основата на повече от 10 международни организации, проведени под ръководството на прокурори от Специализраната прокуратура, между които е първата операция в Европейския съюз срещу нерегламнтирани парични преводи в особено големи размери по метода "хавала", целящ финансирането на тероризъм. Изключително добър резултат е постигнат и при най-мащабната операция на полицейски съдебни служители за 2017 година, под названието "Халифакс", насочена към неутрализирането на международна мрежа на трафик на хора, посочи Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Снимка: Novini.bg

Най-ефективен от механизмите за съдебно сътрудничество е директният контакт между правоохранителните и правоприлагащите органи не само в рамките на Европейския съюз, но и извън него, каза още новият главен прокурор.

Гешев се среща с Лаура Кьовеши днес

Коментари

 1. 2019.12.03 | 23:25

  Гешьофф-новата герберска бухалка на Боко Тъпуту МАФИОТО

 2. 2019.12.03 | 21:04

  Шопар миризлив

 3. 2019.12.03 | 19:58

  Въобще не казва точно това което пише в заглавието, контекста е манипулиран! Казва, че свободното движение на стоки и хора улесняват и престъпността, което е така. Ето цитата: "Напредъкът на Европейския съюз, постигането на общата цел за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали има своето отражение в наказателно-правен аспект. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност, която контролира наркотрафика, контрабандата на стоки, трафика на хора и оръжия, прането на пари изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност и полицията, но и правоприлагащите органи",заяви Гешев.

 4. 2019.12.03 | 19:53

  ЕЕЕЕЕ, МИ ЩОМ НАПРЕДЪКЪТ НА ЕС УЛЕСНЯВА МЕЖДУНАРОДНАТА ПРЕСТЪПНОСТ НЕ ЗНАМ... ХАХАХАХАХА

 5. 2019.12.03 | 19:27

  заповядайте в Карлуково винаги сте добре дошли,нйе искаме да ви помогнем,А и знаем че нашата помош е КРАИНО НЕОБХОДИМА ЗА ВАС,знаете мястото ПО-БЪРЗО очакване ви

  1. 2019.12.03 | 19:30

   Няма как да си патриот и да не бъдеш русофоб,
   и подчертавам господин(мелез,каръшък)ЧИФУТ.

   няма как да си чист истински българин и да си русофоб

 6. 2019.12.03 | 19:17

  Ватенки миризливи и прости!


  Масква поискала от Youtube да свали всички видеа с предизборните обещания на Путин от 2011. Тогава kaгeбиcта обещаваше годишен ръст на икономиката от 6%, Московия в топ 5 на световните икономики и прочее.
  Разбира се нищо от това не се случи.

  Москва = Лъжа, коварство, подлост

 7. 2019.12.03 | 19:06

  В БАН са несравнимо по-интелигентни от този другар.

 8. 2019.12.03 | 19:03

  напредъкът улеснявал престъпността? такава тъпотия само бг милиционер може да изтропа

 9. 2019.12.03 | 19:02

  ТЪП, ТЪТЪП, ТЪТЪТЪП, ТЪТЪТЪТЪП

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет