"Горещ картоф" ли е за КС питането на Гешев за имунитета на Румен Радев?

  • 28 януари 2020 08:22

  • 5083
  • 5
© Булфото (архив)

Политологът доц. Стойчо Стоев и социологът Андрей Райчев коментираха в сутрешния блок на БНТ питането на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във до Конституционния съд (КС) за имунитета на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

„Две са линиите, по които Прокуратурата би могла да се интересува по този казус – едната е изборът на самолети по време на служебното правителство, което Радев назначи и руските дипломати, които бяха обвинени в шпионаж“, заяви Стоев.

„Не вярвам Прокуратурата просто ей така да пита“, поясни той и обясни, че причините ще се разберат, когато главният прокурор сам ги съобщи.

 

Иван Гешев иска от КС тълкуване на член от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента

 

„КС сега наистина много внимателно трябва да гледа казуса, защото президентът  е недосегаем“, каза той.

NOVINI.BG ви припомня какво гласи член 103 от Конституцията на Република България, за който е питането на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във до Прокуратурата:

Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

„България влиза в нов етап – да има силна Прокуратура. Пример е задържането на министър и по непонятни причини той дори още лежи в ареста“, заяви Райчев.

На въпрос дали питането на Гешев е в резултат на забавянето на подписването на указа за назначаването му от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, политологът отговори, че няма причина за такова нещо.

 

Президентството с позиция за искането на Иван Гешев

 

Относно това как ще приключи всичко това, Стойчо Стоев заяви, че случващото се е „горещ картоф“. „От всичко това ще последва една полемика“, смята той. Точно обратното обаче каза социологът Андрей Райчев. Според него няма нищо горещо в цялата работа.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
5083 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Дим78

2020.01.28 | 10:24

5

Почва да губи представа за реалността Гешев.

2020.01.28 | 10:09

4

ne se ucudvaite uvajaemi na naglosta na sluga agent geshev toi za tova e izbran ot ciganskiat premier da mu sluji I da mu zashtitava interesite toi sas sluginajat si mu se otblagodariava za tova.

2020.01.28 | 09:30

3

всичко в държавата е наред при управлението на герб , сега остава да се управи и президента .

2020.01.28 | 09:21

2

Смело Гешев

Аугусто

2020.01.28 | 09:14

1

Тази мутра скоро ще го прибера на стадиона......

Добави коментар

Водещи новини