ВАС ще отправя покани за становища по тълкувателни дела и до омбудсмана и академичната общност

  • 25 октомври 2019 16:23

  • 207
  • 0
ВАС ще отправя покани за становища по тълкувателни дела и до омбудсмана и академичната общност
© Novini.bg

Върховният административен съд ще отправя покани за становища по тълкувателни дела до омбудсмана, представители на академичната общност, председатели на съдилища и други юристи, съобразно предмета на искането. Това предвиждат новите правила за тълкувателна дейност на ВАС, приети от Пленума на съдиите на ВАС на 14 октомври т.г. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Звеното за анализи и тълкувателна дейност (ЗАТД), създадено през април т. г., може да отправя писмени предложения до председателя на ВАС за изготвяне на искания за приемане на тълкувателни решения, след проверка на обстоятелствата.

При противоречива или неправилна съдебна практика на административните съдилища или на районните съдилища от страната в областта на административното правораздаване, административният ръководител на съответния административен съд може писмено да уведоми ЗАТД, като приложи съдебните актове, удостоверяващи тази практика.

ЗАТД ще извършва проверка на обстоятелствата и може да отправи писмено предложение до председателя на ВАС за изготвяне на искане за приемане на тълкувателно решение. Ако при изготвяне на становище по искането, ЗАТД установи и други спорни, противоречиво или неправилно разрешавани въпроси, свързани с основното искане, докладва на председателя на ВАС, който може да включи и тези въпроси в предмета на тълкувателното дело.

Новите правила за тълкувателна дейност дават възможност общото събрание на съдиите от първа или втора колегия на Върховен административен съд и Общото събрание на съдиите от двете колегии на Върховен административен съд да преформулира въпросите в искането, както и да променя основанието от противоречива на неправилна съдебна практика и обратно.

Укрепването на тълкувателната дейност и уеднаквяването на съдебната практика в областта на административното правораздаване са един от главните приоритети на председателя на ВАС Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25. В края на юли т.г бяха образувани 7 тълкувателни дела, които са първите от близо две години.

Те са резултат от работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност, което се ръководи от председателя на ВАС Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25, а членове са върховните съдии Емилия Кабурова, Кремена Хараланова, Таня Куцарова и Теодора Николова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини