Плевен фалира заради две незаконни депа за строителни отпадъци! Ще вземе ли отношение прокуратурата?

Плевен фалира. Вероятно отвисоко е спуснат чадър над досегашния кмет Спартански и смятания за близък до него ромски бос Ленко.

Щетата за общината и държавата от съмнителна схема възлиза на стотици милиони. Причина за това е наличието на две незаконни депа за строителни отпадъци на територията на Община Плевен. Тези разкрития  доказват документи от компетентните институции, с които разполага blitz.bg.

Вредата за държавната хазна възлиза на неусвоен заради липса на облагане с данък печалба в размер на повече от милион и половина лева. Според данните в единия казус, ужилвайки данъкоплатците, видни общинари и ромските босове си разпределят близо 900 хиляди лева, а в другия са присвоили около 5 милиона. Щетата за общината веднъж е повече от 10 милиона, а втори път над 50 000 000 (петдесет милиона). 

В първия случай се твърди, че нерегламентираното депо е свързано със Спартански, общинската фирма „Инжстрой“ и ромския бос Ленко. Второто незаконно сметище е 5 пъти по-голямо. Намира се в района на село Буковлък (място с концентрация на ромски гласоподаватели), следите към него отново сочат към местната власт. 

Първи случай:

Изхвърлени към момента строителни отпадъци на незаконното депо: 110 хиляди тона.

Платените от фирмата/фирмите средства за нерегламентираното депониране на частното депо са в размер на 880 хиляди лева (110 хиляди по 8 лева на тон = 880 хиляди).

За да може всяко едно депониране да бъде законосъобразно, строителният отпадък трябва да бъде изхвърлен на регламентирано депо, за което се заплащат следните такси:

1. Такса депониране в размер на приблизително 15 лева (точната сума е 14,9 0лв.)

2. Такса съгласно член 64 от Закона за управление на отпадъците и Наредба към него, която за 2019г. е в размер на 57 лева/тон. 

3. Такса съгласно член 60 от Закона за управление на отпадъците, която е приблизително 3 лева/тон. 

Остава въпросът кой ще плати сега разходите, за да може съществуващото нерегламентирано депо да бъде премахнато и съществуващият строителен отпадък да бъде депониран на регламентирано депо. Ако това е общината, то тя ще бъде натоварена със следните финансови средства за 2019 г.:

110 хиляди по 15 = 1 650 000 лева
110 хиляди по 57 = 6 270 000 лева
110 хиляди по 3 = 330 хиляди лева
Общата сума е 8 250 000 лева

Ако нерегламентираното депо се премахне и съществуващият строителен отпадък бъде депониран на регламентирано депо през 2020 г., то ситуацията изглежда още по-тревожна:

110 хиляди по 15 = 1 650 000 лева
110 хиляди по 95 = 10 450 000 лева
110 хиляди по 3 = 330 000 лева
Общата сума е 12 430 000 лева

За това деяние  РИОСВ е направило акт, възлизащ на 7 хиляди лева. А пред свидетели е връчено дори наказателно постановление на Спартански (първо бяга по площада и отказва да го вземе).

Доказателство, че Спартански стои зад Ленко и незаконното му депо, е фактът, че общинската фирма „Инжстрой“ оперира с техниката си на депото. Нещо повече – това дружество е изпълнител на ремонта, който е любим на кмета – градският площад „Иван Миндиликов“. Въпросният ремонт е извършен по европроект, по всички личи, че е налице злоупотреба с европари. Следователно е задължително сезирането на ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите) и новата европейска прокуратура. 

А в същото време „случайно“ шефът на „Инжстрой“ и Ленко са в една листа за общински съветници. И още по-„случайно“ на незаконното сметище бяха открити павета от сакралния за Спартански площад – единственото нещо, с което той се гордее за изминалия мандат.
По втория случай – законът предвижда глоба от РИОСВ до 20 хиляди лева. Депото е до село Буковлък, установено при проверка на компетентните органи. Според тях нерегламентираното сметище е 5 пъти по-голямо от депото на ромския бос Ленко.

Справка в кадастъра сочи, че става дума за над 110 декара. При въпрос от разследващите защо шофьор извозва и изсипва отпадъци, той е отговорил, че там е изпратен от кмета на Буковлък със знанието на Спартански. Че Община Плевен е в течение с неговата дейност.

Оттук насетне по закон следващият кмет на Плевен ще бъде натоварен с пасив от стотици милиони – над 10 000 000  (десет милиона лева) за първото депо и повече от 50 000 000 (петдесет милиона лева) за второто. Той ще трябва да плати от джоба си корупционната схема на Спартански, „Инжстрой“ и Ленко. Данните са такива, че общината е пред фалит, може би ще трябва и държавата да се намеси.

А преди това ще трябва да се намесят и други институции. Които следва да установят къде са отишли прибраните пари. Дали са похарчени за коли, лъскави имоти и купуване на гласове в полза на бившия кмет за предстоящия местен вот.

И накрая, но не на последно място, няколко въпроса към държавното обвинение и новия главен прокурор Иван Гешев:

1. Въз основа на изнесените факти ще бъде ли направена проверка по отношение на кмета Спартански? 

2. Потулена ли е преписка срещу Спартански и ромския бос Ленко?

3. Ще се заеме ли прокуратурата с разследване на притеснителните обстоятелства, които посочихме в статията?

Тепърва предстоят още разкрития около незаконните сметища на територията на Община Плевен!

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет