Корупция в Плевен: плевенчани ощетени с 1 200 000 лв.

Над 20 милиона от парите на европейските и български данъкоплатци са похарчени чрез грубо нарушение и манипулиране на Закона за обществените поръчки. Това става ясно от решение на Великотърновския административен съд, в което се казва, че Министерство на околната среда и водите правилно е наложило финансова санкция в размер на 1 200 000 (словом – милион и двеста хиляди) на Община Плевен, все още управлявана от Георг Спартански.

Какви са фактите?

През 2017 г. Плевен и Долна Митрополия сключват договор с екологичното ведомство за изпълнение на проект по Оперативна програма „Околна среда“. Става дума за водния цикъл Плевен-Долна Митрополия. Изпълнението и реализацията са възложени на две дружества, а процедурата се провежда по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Получилите близо 20 милиона (без ДДС) платени от нашия джоб са „Запрянови 03“ ООД (по Обособена позиция № 1) и ДЗЗД „Аква билд Плевен“ (по Обособена позиция № 2). Според три независими един от друг наши източници, тези субекти са свързани с лица на висши позиции в общинската администрация, с бивши и настоящи политици на национално ниво, със сенчести бизнес кръгове и участващите в тях съмнителни бизнесмени.

Какви са изводите:

1. Благодарение на неволната или умишлена некомпетентност (или безстопанственост, което е престъпление, санкциониращо се с лишаване от свобода според Наказателния кодекс) на Спартански и неговия екип плевенските данъкоплатци ще трябва да платят милион и 200 хиляди. Една от възможните причини за това е неумението на плевенската администрация да работи с програмите и проектите на Европейския съюз.
2. Над 20 милиона европейски пари са раздадени на близки до местната власт фирми в нарушение на закона. Процедурата е видимо компрометирана. Доказателство за това е решението на административния съд.

И тук следват въпросите:

1. Към МОСВ – уважаеми министър Димов, ще сезирате ли новата европейска прокуратура за измами с европари на територията на Плевен и региона?
2. Към прокуратурата – държавното обвинение не цепи басма на кметове от ГЕРБ и БСП, видяхме вече примери от Септември и Костенец. Но докога ще си затваряте очите за доказаните от Темида безобразия на плевенския кмет? Ще стигне ли смелост на подопечните ви магистрати, за да се заловят с делата на Спартански? Или може би над него действа политически или друг чадър.
3. Към Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) – има ли основание да се твърди, че в Община Плевен действа Организирана престъпна група (ОПГ) за източване на еврофондове и кражби на публичен ресурс? Хванахте фризьорката Иванчева, но тя е лесна. Ще се заемете ли със Спартански?
Тепърва ще видим имената и лицата на ограбилите Плевен и неговите граждани през последните четири години. Скоро ще станат обществено достояние нови уличаващи данни и документи за свързани с корупция кмет, зам.-кмет, бивши и настоящи политици, съмнителни бизнесмени.

Очаквайте скоро нови разкрития.

Коментари

 1. 2019.10.06 | 22:13

  Ако Полфримън беше циганин, щеше да лежи в затвора не 16години, а максимално 6 г. Повечето убийци у нас са с минимални присъди дори и условни. Визирам убийците на пътя.

  1. 2019.10.07 | 12:33

   Да ,ама не е.
   И тези които крадат не са цигани.
   А че било поръчка на някоя партия , то ще си проличи дали е поръчка.Съдът ще реши ако не купят и него.

 2. 2019.10.06 | 22:26

  ГЕРБ пак е платила поредната поръчкова статия.

 3. 2019.10.06 | 20:51

  Ама Фъндъкова е за пример, тя не може да отговаря за постъпките на други кметове и градоначаници подкрепени от Руския Герб

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет