Софийският адвокатски съвет с позиция в защита на съда за предсрочното освобождаване на Полфрийман

  • 30 септември 2019 09:37

  • 400
  • 0
Софийският адвокатски съвет с позиция в защита на съда за предсрочното освобождаване на Полфрийман
© Булфото (архив)

Разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната ни свобода. Това се посочва в позиция на Софийския адвокатски съвет в подкрепа на Oбpъщeниeтo нa 292-тa cъдии към вcички гpaждaни и инcтитyции зa oтгoвopнo пoвeдeниe в зaщитa нa оснoвнитe дeмократични цeнности.  

"Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато обществената критика, обаче, премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло.

Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава. Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по Конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани.

Обществото може нормално да функционира единствено при еднакво прилагане на закона спрямо всички лица, уважение към съда и непогазване на неговата независимост, както и провеждане на широк обществен и професионален дебат, при наличие на проблеми от законодателно естество.

По тези причини Софийският адвокатски съвет изразява своята подкрепа към Обръщението от 26-ти септември 2019 г. на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!", се посочва още в позицията.

Радина Лазарова
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини