Прокурорската колегия на ВСС: Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор

  • 25 юли 2019 13:51

  • 419
  • 0
Прокурорската колегия на ВСС: Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор
© Novini.bg

Прокурорската колегия на ВСС прие позиция, в която посочват, че се правят опити за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт.

Причината колегията да изрази тази позиция са постъпилите декларация от политическа партия движение "Да, България" , сигнал от председателя на партията Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, както и отворено писмо от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". С тях се прави искане прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и да номинира нов кандидат, както и да образува дисциплинарно производство срещу зам.-главния прокурор Гешев заради негови изказвания в интервю по националната телевизия и той да си подаде оставката.

В приетата позиция се казва още, че с внесените декларация, отворено писмо и чрез проведения днес протест пред ВСС, организиран от движение "Да, България" срещу конкретен кандидат за главен прокурор, се нарушават демократичните ценности и принципите на правовата държава.

Прокурорската колегия посочва още, че процедурата за избор на главен прокурор ще се проведе съобразно закона, без членовете на прокурорската колегия да се поддават на политически натиск и влияние, независимо дали той идва от управляващите политически сили или от опозицията. Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в уточни, че с тази позиция колегията казва, че ще спази процедурата за избор, Конституцията и закона, че и няма да се поддаде, на каквито и да било опити за натиск.

Сутринта се проведе протест пред сградата на ВСС, на който присъстваха няколкостотин души. Служители на МВР охраняваха събитието, като до сблъсъци не се стигна, движението беше блокирано за близо два часа. Същевременно се проведе на същото място и контрапротест в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Последвайте канала на

БТА
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини