ЕК: България не се бори ефективно с прането на пари и корупцията

България не се бори ефективно с прането на пари и с корупцията, констатира ЕК в ежегодните си препоръки за подобряване на икономическото управление на страните членки.

В текста се настоява за конкретни резултати и окончателни присъди по корупционни случаи у нас, свързани с високопоставени лица.

Подобряване на данъчна събираемост и на надзора на банковия сектор отново са сред препоръките на Комисията. Недостигът на инвестиции в инфраструктурата и слабостите на пазара на труда са също сред акцентите. ЕК има права да коригира европейски програми и да предоговаря еврофондове, ако страните членки не спазват препоръките й.

Европейската комисия препоръчва на България през 2019 г. и 2020 г. да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки в области като облагането на горивата и трудови данъци.Необходимо е подобряване на корпоративното управление на дружествата, държавна собственост, чрез приемане и въвеждане в сила на ново законодателство, се посочва в оценка на ЕК, разпространена днес, предаде БТВ.

България трябва да осигури стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора, насърчаване на адекватно оценяване на активите, включително банковите гаранции и стимулиране на функционирането на вторичния пазар за необслужвани кредити. Препоръчва се страната да осигури ефективен надзор и прилагане на рамката за борба с прането на пари, както и да засили небанковия финансов сектор.

Препоръчва се засилване на стабилността в сектора на автомобилното застраховане, като се предприемат действия срещу пазарните предизвикателства и оставащите структурни слабости.Европейската комисия призовава страната ни да насочи свързаната с инвестиции икономическа политика към изследвания и иновации, транспорт, водите, отпадъците и енергийната инфраструктура, както и към енергийната ефективност, като се вземат предвид регионалните неравенства и се подобри бизнес средата.

България трябва да засили качеството на работната ръка чрез подобряване на уменията, включително дигиталните умения. Следва да се подобрят качеството, адекватността на трудовия пазар, както и обхватът на образованието и обучението, особено на ромите и другите групи в неравностойно положение.

Европейската комисия препоръчва да се вземат мерки за социално включване чрез подобрен достъп до равнопоставена заетост и социални услуги, както и по-добра подкрепа при минималните доходи. Следва да се подобри достъпът до здравни услуги, включително като се намалят неофициалните плащания и се вземат мерки срещу недостига на професионалисти в здравеопазването, отбелязва Еврокомисията.

Коментари

 1. 2019.06.06 | 19:33

  Не само с прането на пари и корупцията, но и с престъпността умишлено властта не иска да се бори. Дори се допуска да бягат от затвора, има и много с над 40 висящи дела. Дошло е време политиците да влизат в затвора и да им се премахне имунитета за да се намалят кражбите и престъпленията. Това ако не стане никога няма да ни приемат в Шенген.Освен това броят на депутатите трябва да се намали на половина. Много се оядоха на гърба на хората.

 2. 2019.06.06 | 08:47

  Е те най-големите корумпета бяха начело в листите за евроизбори.

 3. 2019.06.05 | 22:36

  Този доклад трябваше да бъде изписан с огромни букви,да видят читателите противоречията в говоренето на Борисов и този доклад,според премиера всичко е цветя и рози,а доклада показва ,че няма нито една сфера в която нещо да е наред,като почнем от здравеопазването,образование,обществени поръчки,корупция по високите етажи,електронно правителство и още и още ............ Можеше например г-жа Делийска да направи анализ на всичко това

 4. 2019.06.05 | 21:25

  Как да не се борим?! Борим се! Ето пращаме ви една изпекана перачка на пари в ЕП за да я арестувате и да ни покажите как да се справяме. Визирам Елена Йончева.

 5. 2019.06.05 | 21:16

  Най-лесно тук се перат пари с хотелиерство. Схемата е елементарна. Строиш луксозен хотел, след което го пишеш по документи целогодишно пълен, макар един турист да не е дошъл. Плащаш ДДС 7% и данък печалба 10% и така срещу 17% си имаш чисти изпрани пари, които може да са дошли от наркотици + бонус хотел за частни партита. Данъчните и те са доволни щото пълниш хазната с мръсни пари, които иначе кой знае къде биха отишли.

 6. 2019.06.05 | 21:06

  България въобще не се бори е най правилната фраза! Все пак епицентъра на корупцията е село Банкя

 7. 2019.06.05 | 20:43

  Като отпускате фондове само за къщи за гости ,а за нова перална не давате прането никога няма да бъде качествено поне изпратете европейска перална втори шанс.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет