ЕК: Гражданите не познават достатъчно Хартата на ЕС за основните права

  • 05 юни 2019 14:03

  • 280
  • 2
 ЕК: Гражданите не познават достатъчно Хартата на ЕС за основните права
© Pixabay

Европейската комисия представи днес годишен доклад с оценка как институциите и държавите в ЕС прилагат Хартата за основните права. Тази година се отбелязва десетата годишнина на Хартата, се посочва в съобщение на ЕК.

Хартата все още не се използва изцяло в прилагането на законите и осведомеността на хората остава слаба, пише в изводите. Националните власти, включително съдилищата, са задължени да прилагат документа, пояснява комисията. Позоваванията на Хартата от страна на Съда на Европейския съюз са се увеличили значително - от 27 пъти през 2010 г. до 356 пъти през 2018 г., показва проверката. Националните съдилища също се позовават на Хартата в своите решения и все по-често се обръщат за насоки към Съда на ЕС, установява ЕК.

Агенцията на ЕС за основните права отбелязва липсата на национални политики, които да насърчават осведомеността и прилагането на документа.

Проучване на Евробарометър показва, че макар да има леко подобрение от 2012 г., само четири от всеки десет граждани в ЕС са чували за документа и само един от всеки десет знае какво представлява той. Шестима от всеки десет биха искали повече яснота за правата, залегнали в Хартата, и за това към кого да се обърнат, ако правата им са нарушени.

Миналата година ЕС е предприел няколко стъпки към спазване на основните права с осигуряването на защита за изобличителите, въвеждането на мерки за свободни и честни избори, с призива към онлайн платформите и рекламната индустрия да противодействат на фалшивите новини, с борба срещу незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза. Неспазването на принципите на правовата държава и на законодателство в областта на убежището остава проблем в част от ЕС, се посочва в доклада.

Novini.bg
280 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кел файда

2019.06.05 | 16:46

2

Каква е ползата от някаква си европейска харта. Тя не е нещо по-различно от Великата харта за правата на човека от преди векове. Напротив, много права са преиначени, замотани във фрази с цел преиначаване и осигуряване властването на силните, не на умните. Хайде да не се правим на светци, след като си търгуваме депутатските места. Това само е достатъчно ...

асд

2019.06.05 | 14:08

1

педераския съюз започна да се разпада от много "права и ценности"

Добави коментар

Водещи новини