Шефът на ВКС: Трябва да има баланс между пострадал и извършител на престъпление

  • 08 март 2012 10:18

  • 527
  • 0
Шефът на ВКС: Трябва да има баланс между пострадал и извършител на престъпление
©

Председателят на Върховния касационен съд Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва подкрепи критиките на главния прокурор за тенденцията за "свръхкриминализация" в наказателната политика у нас.

"Аз нееднократно съм изразявал подобно становище. У нас се счита, че наказателното право с магическа пръчка следва да реши всички проблеми. Въпросът е - всяко едно прегрешение да бъде сакционирано по определен начин. Дали това следва да се извърщва единствено и само чрез методите на наказателното право? Трябват бързи, по-ефикасни начини. Всяко нарушение има своя степен. Не може затвор за всяко нарушение. Трябва санциониране навременно и адекватно", каза Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва пред БНР.

Той подчерта необходимостта от търсене на баланс между двете страни - пострадали и причинители на престъплението. "С дълбоко уважение и смирение към жертвата, към пострадалия и с разум по отношение на извършителя, защото наказанието трябва не е само да възмезди за стореното, а да е такова , че да предпази обществото този човек да не извърши ново престъпление.
По повод изказването на министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа за МВР и съда като скачени съдове шефът на ВКС каза: "Властите са разделени и всеки е отговорен за това, което му е възложила Конституцията, между тях не може да има китайска стена".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини