Главният прокурор иска законови промени за неизбежната самоотбрана

  • 08 март 2012 07:00

  • 1857
  • 5
Главният прокурор иска законови промени за неизбежната самоотбрана
©

Нужна е промяна в Наказателния кодекс, свързана с убийствата при неизбежна отбрана.

Това заяви главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев на представянето на четвъртия ”Юридически барометър”. По думите на обвинител №1 е добре в закона да бъдат по-ясно разписани правата на гражданите, когато се защитават при нападение. Повод за това е убийството на 19-годишния Марио Данчев в Студентския град, за което беше обвинен съквартирантът му Илко Радев от Добрич.

„Хубаво е това да стане, защото уредбата на неизбежната отбрана е една от малкото разпоредби на Наказателния кодекс, която е насочена към гражданите, не толкова към съда. Тя трябва по много понятен, простичък и житейски разбираем начин да им обясни как имат право да се защитават, до каква степен имат право да увреждат нападателя”, обясни Велчев.  Според него е нужно да се очертаят онези конкретни случаи, в които гражданите могат да се защитават, без да се притесняват, че някой ще ги съди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1857 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Да ама не

2012.04.12 | 00:14

5
Към 1 и 2, хора вие просто не сте разбрали за какво става дума,както винаги във нашата държава трябва да четеш между контекста.човекът ви го казва - "Тя трябва по много понятен, простичък и житейски разбираем начин да им обясни как имат право да се защитават, до каква степен имат право да увреждат нападателя”, Това във нашата държава и действителност означава че ако дойде мангал и иска да краде или да изнасилва дъщеря ви или жена ви,вие трябва най много да го укорите или да му кажете че не постъпва правилно,и сигурно ще трябва да му помогнете да изнесе нещата,че иначе после той ще се оплаче от вас че вие сте го увредили защото човекът се е напрегнал прекалено много от носенето наа вашите вещи и за това ще трябва да го обезвъзмездите за понесените страдания.Или ако някой иска да ви пребие и ограби ще трябва да си дадете сами нещата и даже да се самонабиете иначе вие ще го отнесете,ами как така той ще си нарани ръцете докати ви пердаши,а това си е насилие от ваша страна и превишена самоотбрана.Така че всичко останало от това което ви го изредих тук си е чиста фантазия от ваша страна,събудете се бе хора, все пак живеете в България,не го забравяйте тоя факт.Това е доказвано многократно във скапаната ни държава,и ако чакате някакви промени ще има да взимате.Така че дано на никой от вас не му се налага да стига до неизбежна самоотбрана.
Евгений

2012.04.12 | 00:13

4
Крайно време е да се защитят правата не на престъпниците, а на потърпевшите. От години се повдига въпросът за правото на защита и неприкосновеност на частната собственост, както и за правото на самозащита. Остава да видим коя страна ще защитят законотворците. Хубав ден за всички!
някой

2012.04.12 | 00:13

3
Точно така! Сега така и така са подхванали въпроса... редно е да се помисли и върху неприкосновеността на личната собственост както е в САЩ. Прекрачи ли ти крадец/бандит прага... гърмиш го, колиш го бесиш го и после само звъниш на 112 да извозят остатъците! Да видим тогаз как бай мангал ще мишкува по чужди имоти и няма ли да намалеят обирите на апартаменти в градовете!
Епа

2012.03.12 | 12:34

2
Учил съм правни дисциплини и мнението на разбиращите беше, че кодексите са толкова променяни и променяни, че вместо да се оправят е станало пълен батак. Както всичко в родината.
Току-виж не е лъжа?

2012.03.08 | 22:17

1
Нов интернет портал - търсачка подобна на Google ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех! От безплатна проба глава не боли, може пък и да не лъжат?: Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=43b87510

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини