БНБ с добри новини за арбитражното дело, заведено от османския фонд заради фалита на КТБ

  • 22 април 2019 18:42

  • 1258
  • 2
БНБ с добри новини за арбитражното дело, заведено от османския фонд заради фалита на КТБ
© Булфото (архив)

Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове срещу Република България от Държавния резервен фонд на Султаната Оман в качеството му на акционер в „Корпоративна търговска банка“ (дело № ARB/15/43), приключи в полза на България. Това съобщиха от БНБ.

Претенциите на Държавния резервен фонд се основаваха на твърдение, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, Българската народна банка и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и отнемането на лиценза на „Корпоративна търговска банка“. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

В това дело България беше представлявана от експерти на Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори. По време на защитата в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове бяха представени писмени свидетелства от представители на ръководството на БНБ, както и становища от авторитетни световни експерти. В резултат от успешната защита на българската страна Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу БНБ и другите органи на Република България. Този изход на делото изключва и възможността същите искове да бъдат предявени наново пред този или друг международен трибунал. Приключването на делото в полза на България доказа законосъобразността на атакуваните от Държавния резервен фонд на Султаната Оман действия и решения на БНБ, свързани с „Корпоративна търговска банка“.

Филип Епитропов
1258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Справедлив

2019.04.22 | 22:23

2

Смятам, че между омански и османски все пак има голяма разлика. Заглавието е претупано в бързината.

шок ужас трагедия лъсна зърно

2019.04.22 | 20:42

1

Омански бе гъзолизачи на Цв.Цв.!

Добави коментар

Водещи новини