Оманският фонд съди България по Вашингтонската конвенция

  • 28 октомври 2015 20:53

  • 1819
  • 2
Оманският фонд съди България по Вашингтонската конвенция
© Булфото (архив)

Оманският фонд е подал иск срещу България заради КТБ по силата на т.нар. Вашингтонска конвенция, съобщи “24 часа”, позовавайки се на два независими източника.

Тя е под егидата на Световната банка и МВФ и е ратифицирана от 148 държави, сред които и България. Според конвенцията една компания може да се обърне към арбитражен съд, ако има двустранен държавен договор за защита на инвестициите. В случая с КТБ оманците притежават 30% от банката чрез регистрираното в Люксембург дружество “Бългериън акуизишън къмпани”.

България има договор за насърчаване и защита на инвестциите с Люксембург. В него е записано, че ако спорът не може да се уреди по взаимно съгласие, по избор на инвеститора, той се отнася за разглеждане пред компетентна вътрешна юрисдикция или пред международен арбитражен съд.

В договора с Люксембург е записано още, че решенията на съда са окончателни и задължителни и всяка страна трябва да ги изпълни съобразно вътрешното си законодателство. Това означава, че трябва да се мине през иск за признаване на чуждестранно арбитражно решение, който се предявява пред Софийския градски съд.

Арбитражната процедура предвижда най-напред произнасяне по допустимостта на иска и едва след това се уточняват неговите размери. Според запознати искът на оманците може да е от 200 до 720 млн. лева.

Ответник е финансовото министерство. Оттам отказаха коментар. Обърнете се към Министерството на финансите за каквито и да било въпроси, заявиха от БНБ. Наетата по делото адвокатска компания “Томов и Томов” също отказа да коментира всичко, свързано с оманския иск.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1819 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.10.29 | 12:44

2
Браво!
оман

2015.10.29 | 12:44

1
Съд и затвор за всеки който се нарича българин! Плюя и на азбуката ви!

Добави коментар

Водещи новини