В Турция съдят днес български граничари за смъртта на бракониер

  • 12 март 2019 11:10

  • 552
  • 1
В Турция съдят днес български граничари за смъртта на бракониер
© Pixabay

Делото срещу четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер, започва в Наказателния съд в Къркларели. Случаят е от пролетта на 2008 г., когато рибарят Ялчън Ерджан, заедно със свои колеги, влязъл в наши териториални води за незаконен улов на калкан. Вдигнатият по тревога екип от граничари - Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се доближил до гемията с щурмова гумена лодка. Но в отговор бракониерите скочили с канджи. При последвалата схватка, пистолетът на Цонков заплел в мрежите и произвел изстрел, който пронизал Ерджан. На път за болницата в Царево той починал от раната.

У нас, въпреки че българските граничари бяха оправдани от всички съдебни инстанции,  като приеха, че безспорно става въпрос за нещастен случай, Тежкият наказателен съд в Къркларели възобнови разследването срещу българите.

Според най-песимистичните прогнози южната ни съседка може да поиска екстрадицията на Цонков и колегите му.

Граничарите няма да присъстват на процеса. Те ще бъдат представлявани от нает от българската държава и упълномощен от тях турски адвокат. Той ще поиска производството да бъде прекратено и граничните полицаи да бъдат оправдани.   
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2019.03.12 | 11:58

1

Да го духа мангалската османска сган

Добави коментар

Водещи новини